Rechtstreeks uit de schoolbanken, het laatste nieuws over het primair en voortgezet onderwijs, het middelbaar beroepsonderwijs, het hoger onderwijs en het speciaal onderwijs.

zondag 6 augustus 2017

Universiteit van Amsterdam: Jonge schreeuwarend vindt vliegroute naar Afrika niet zonder hulp van ouderen

Jonge schreeuwarend vindt vliegroute naar Afrika niet zonder hulp van ouderen
Jonge arenden hebben oudere, ervaren vogels nodig om succesvol de reis naar Afrika te maken. Dit concludeert een onderzoeksteam uit Duitsland in een studie naar schreeuwarenden. UvA-onderzoeker Wouter Vansteelant analyseerde de gegevens van jonge arenden met satellietzenders. De resultaten zijn op woensdag 2 augustus gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift 'Journal of Experimental Biology'.
Lees verder

Overwinterende mijten bekennen kleur
Moleculair-genetisch onderzoek aan de Universiteit van Amsterdam (Evolutie en Populatie Biologie, IBED) en de Universiteit Gent heeft uitgewezen dat de kasspintmijt genen gestolen heeft van schimmels om kleurstoffen aan te kunnen maken die noodzakelijk zijn om te overwinteren. De resultaten zijn gepubliceerd de Proceedings of the National Academy of Sciences of the USA en zijn van belang om het wereldwijde succes van dit schadelijke organisme beter te begrijpen.
Lees verder

Groeten uit… Oxford, Verenigd Koninkrijk
UvA-wetenschappers zitten overal: van het lab aan Roeterseiland tot de Noordpool en van Jordaniƫ tot de Verenigde Staten. Of, zoals Marc Heerdink, in Oxford, Verenigd Koninkrijk. Aan de beroemde Universiteit van Oxford doet hij onderzoek naar de rol die emotionele uitingen spelen in het uit elkaar vallen van groepen. Hoe ziet een typische werkdag er voor hem uit? En wat is het meest bijzondere dat hij tot nu toe heeft meegemaakt tijdens zijn onderzoek in het buitenland?
Lees verder