Rechtstreeks uit de schoolbanken, het laatste nieuws over het primair en voortgezet onderwijs, het middelbaar beroepsonderwijs, het hoger onderwijs en het speciaal onderwijs. Suggestie? Vertel het de redactie.

woensdag 12 juli 2017

✓'Roze ouderen' ✓Oogsten in Assendorp ✓Uitbreiding internationaal netwerk ✓en nog veel meer nieuws...

Nieuwsbrief van de opleiding Toegepaste Gerontologie - juli 2017

Windesheim Online lezen

nieuwsbrief toegepaste gerontologie - juli 2017

Studenten verdiepen zich in 'roze ouderen'
Negen studenten van de opleiding Toegepaste Gerontologie bezochten op uitnodiging van dezelfde opleiding in Eindhoven een themadag over 'roze ouderen'.
Het werd een interessante dag met verschillende gastsprekers rondom het thema.
Lees meer over de themadag
 
Inhoud
'Er valt veel te leren van andere studenten'
Oogsten in Assendorp
Jong en oud bespreken samen Het geheime dagboek van Hendrik Groen
55-plusser met alcoholproblemen zit niet te wachten op hulpverlener
Winnares 'win een studie' kiest voor Gerontologie
Uitbreiding internationaal netwerk
Leuk ouder worden
Ondernemend, internationaal en hoge cijfers
 
'Er valt veel te leren van andere studenten'
Vijf studenten Toegepaste Gerontologie (TG) en een student van Verpleegkunde deden mee aan de LINGA Blockwoche in Duitsland.
Tien groepjes van elk vijf studenten van verschillende opleidingen werkten in die week aan innovatieve oplossingen voor hetzelfde probleem. Het thema van dit jaar was ‘stad, platteland en gezondheid’. Aan de studenten de opdracht deze drie factoren met elkaar te verbinden. Het resulteerde in vele verschillende en bruikbare plannen.
Lees meer over de plannen
Oogsten in Assendorp
Onlangs werd het tweede jaar LivingLab Assendorp informeel afgesloten. Een jaar waarin studenten Toegepaste Gerontologie samen met hun oudere teamleden hebben gewerkt aan een ‘goed leven in de wijk Assendorp’. Deze samenwerking heeft een aantal kansrijke en concrete producten opgeleverd. Daarnaast zijn er vriendschappen ontstaan tussen jong en oud die door beide partijen bijzonder worden gewaardeerd en daarom ook niet stoppen bij het eindigen van het project.
Lees meer over de opbrengsten
Jong en oud bespreken samen Het geheime dagboek van Hendrik Groen
Eerstejaarsstudenten bespraken in vier groepen met in elke groep een oudere, het boek Pogingen iets van het leven te maken; Het geheime dagboek van Hendrik Groen, 83 1/4 jaar. Deze opdracht hoorde bij de module ’filosofische aspecten en van veroudering’ en had als doel een thema uit het boek te koppelen aan wat voor Hendrik Groen het ‘goede leven’ zou zijn, in zijn situatie.
Lees meer
 
 
55-plusser met alcohol-problemen zit niet te wachten op hulpverlener
Twee studenten deden in opdracht van het Windesheimlectoraat Verslaving onderzoek naar de behoefte aan hulpverlening en preventie bij ouderen in Zwolle en omgeving en naar de invulling daarvan. Annet van der Horn en Yvonne Arts voerden het onderzoek uit en spraken met de ouderen zelf en met verschillende professionals. 
Annet interviewde elf Zwolse ouderen in de leeftijd van 55-80 jaar die zelf ervaring hadden met overmatig alcoholgebruik of hier ervaring mee hadden in hun directe omgeving. Yvonne interviewde negen professionals uit de basiszorg. De uitkomsten van beide onderzoeken vulden elkaar naadloos aan.
Lees meer over het onderzoek
Winnares 'win een studie' kiest voor Gerontologie
Als Adviseur Openbare Ruimten bij de gemeente Brummen werkt Marieke met verschillende doelgroepen. Zij vindt het belangrijk extra aandacht te besteden aan de doelgroep ouderen. Daarom kiest zij voor de hbo-module Gerontologie. In het filmpje hiernaast vertelt zij hierover.
Lees meerover de hbo-module Gerontologie
 
Uitbreiding internationaal netwerk
Onlangs kregen we bezoek van een collega-opleiding uit Portugal: Viano do Castello. De gasten spraken met verschillende studenten, docenten, onderzoekers over hoe het curriculum eruit ziet, welke vernieuwende projecten we hebben, en welk onderzoek we doen. Ook brachten zij een werkbezoek aan de Isala klinieken, waar een van onze studenten haar afstudeeronderzoek presenteerde. Het was een heel geslaagd bezoek en het bezoek was erg enthousiast over ons studieprogramma. En hier blijft het niet bij: de komende twee jaar gaan we met deze universiteit samenwerken, waarbij met name studentuitwisseling kan plaatsvinden. Een mooie kans!

Foto: Annelies Harps met vertegenwoordigers van Viano do Castello, Carla Faria (rechts) en Alice Bastos (links)

Op 15 juni vond het symposium 'Friendship and Ageing' plaats op Windesheim. Dit symposium, dat geheel werd georganiseerd door de eerstejaars studenten Toegepaste Gerontologie in het kader van het vak 'Projectmatig co-creëren, werd druk bezocht door ouderen, (aankomende) studenten en professionals uit het werkveld. We kijken terug op een mooie en goed georganiseerde dag en een leuke en leerzame ervaring.
Leuk ouder worden
We leven langer, maar zijn we ook gelukkig? Deze vraag stond centraal in een drieluik van het ANBO Magazine. In het laatste deel van de serie 'Leuk ouder worden' interviewden ze docent Cretien van Campen. Een van zijn uitspraken in dit interview: "Je hebt oud en gelukkig en je hebt oud en ongelukkig. Een belangrijk onderscheid, want mensen die vinden dat hun leven geen zin meer heeft gaan eerder dood." 
Lees het interview
Ondernemend, internationaal en hoge cijfers
Op 10 juli ontvingen negen studenten hun welverdiende diploma. En wat een bijzondere studenten!
Drie van hen hebben iets gedaan met een eigen onderneming: zelf gestart, betrokken bij een start-up, of een uniek idee. Maar liefst vijf van hen hebben één of meerdere internationale activiteiten gedaan, zoals een half jaar Erasmus exchange naar Denemarken, deelname aan de internationale minor Intergenerational Innovations of de LINGA Blockwoche, een Intensive Program en stage in Australië. De eindcijfers op de eindlijsten zijn gemiddeld hoog, met zelfs de eerste student die cum laude afstudeert. Het afstudeerwerk van één van de studenten wordt voorgedragen voor de scriptieprijs Windesheims Beste, en 3 zijn uitgenodigd om de resultaten van hun afstudeeronderzoek te presenteren op congressen. De meerderheid van de studenten heeft zelfs al een baan (in zicht) of gaat doorstuderen. Een bijzonder gedreven groep, die weet waar ze voor staat, en die wij met trots presenteren aan de arbeidsmarkt!
Overall
Uw gegevens
Opleiding Toegepaste Gerontologie
Overig
Afmelden
Contact
Volg ons via YouTube
Volg ons via Twitter
Volg ons via Facebook
© 2017 Hogeschool Windesheim - Privacy - Algemene voorwaarden - Disclaimer
Windesheim zet kennis in werking