Rechtstreeks uit de schoolbanken, het laatste nieuws over het primair en voortgezet onderwijs, het middelbaar beroepsonderwijs, het hoger onderwijs en het speciaal onderwijs.

donderdag 13 juli 2017

Nieuwsbrief Onderwijscoöperatie - juli 2017

Nieuwsbrief Onderwijscoöperatie -  juli 2017
LERARENREGISTER: PROEFDRAAIEN IN DE PRAKTIJK
Vanaf september 2017 kunnen schoolbesturen van koploperscholen samen met hun leraren écht kennismaken met het nieuwe register. Via eerder uitgevoerde testen zijn delen van het register al getoetst bij de doelgroepen. Nu kunnen koploperscholen het gehele proces ervaren: van aanleveren van de basisgegevens van leraren tot en met voorlichting aan en de registratie van de leraren in het register. Wat houdt zo'n koploperperiode in? En hoe kun je jouw school hiervoor aanmelden? Lees hier verder...
REGEL JOUW ZEGGENSCHAP
Wil je als leraar zeggenschap over jouw beroep en het lerarenregister? Dat kan:
  1. Als lid van de Deelnemersvergadering. Meld je vóór 1 augustus 2017 aan in het vrijwillige register. Je bent dan automatisch lid van de Deelnemersvergadering.
  2. Als vertegenwoordiger van de beroepsgroep (Afgevaardigde). Meld je dan vóór 16 juli 2017 aan in het vrijwillige register. Je kunt je namelijk tot en met 16 juli 2017 kandidaat stellen.
Wil je meer weten over de Deelnemersvergadering en hoe je je verkiesbaar kunt stellen? Kijk dan op de website www.deelnemersvergadering.nl of bekijk hieronder het animatiefilmpje.
WET BEROEP LERAAR 1 AUGUSTUS 2017 VAN KRACHT
Per 1 augustus 2017 treedt de Wet Beroep Leraar in werking. Een mijlpaal omdat met die wet de professionele ruimte en zeggenschap van leraren wordt vastgelegd en het nieuwe lerarenregister een wettelijke basis krijgt. Zoals in een eerdere nieuwsbrief beschreven, wordt het nieuwe lerarenregister per 1 augustus 2018 ingevoerd; andere onderdelen van de wet, zoals de zeggenschap van de leraar in de school, het professioneel statuut en de professionele standaard treden per 1 augustus 2017 in werking. Wat houdt dit in? Lees hier verder...
MEEDENKSESSIES
Sinds april zijn ruim 30 meedenksessies op verschillende locaties in het land gehouden. Hierover is in juni een artikel verschenen van een meedenksessie in Rotterdam. In september starten meedenksessies waarin een verdiepingsslag wordt gemaakt. Hiervoor wordt als basis de opbrengsten van de voorgaande meedenksessies gebruikt. 

Leraren geven aan dat het goed is om over het lerarenregister mee te denken én praten. Wil jij ook meepraten en meedenken over het nieuwe lerarenregister? Meld je aan of houd deze pagina in de gaten voor actuele data en locaties. Wil je weten wat een meedenksessie is? Bekijk dan dit animatiefilmpje en deel het met je collega's.
LOF VOOR DE LERAAR

Dit schooljaar is door zes leraar-onderzoekers, begeleid door twee expert-onderzoekers, onderzoek gedaan naar het LerarenOntwikkelFonds. De onderzoeksvraag luidde: 'Wat is de meerwaarde van het LOF-traject - gegeven de doelstellingen - voor de LOF-leraar en zijn omgeving en wat zijn daarbij stimulerende en belemmerende factoren?'. Eén van de conclusies van het onderzoek is dat 81% van de deelnemers aangeeft dat het LOF-traject aan de verwachtingen heeft voldaan.

Nieuwsgierig geworden naar meer conclusies? Lees hier het volledige onderzoeksrapport. Je vindt hier ook de aanbevelingen voor het verdere onderzoek, waar de onderzoeksgroep volgend schooljaar mee aan de slag gaat. Tijdens het Lerarencongres krijgen alle bezoekers een publieksversie van het onderzoek. De onderzoekers verzorgen dan ook een presentatie.

Zes leraar-onderzoekers en twee expert-onderzoekers

Lerarencongres 2017: 2 dagen gratis professionalisering
Op vrijdag 6 en zaterdag 7 oktober vindt het Lerarencongres 2017 plaats. Zo'n 1.500 tot 2.000 leraren komen bij elkaar op ROC Midden Nederland in Amersfoort om hun kennis en kunde te delen in ruim 100 workshops. Op vrijdag wordt het nieuwe gekozen 'lerarenparlement' gepresenteerd (Afvaardiging van de Deelnemersvergadering) en wordt afscheid genomen van de huidige voorzitter van de Onderwijscoöperatie, Joost Kentson. Op zaterdag is de bekendmaking van de winnaars van de landelijke verkiezing Leraar van het Jaar 2017.
Op de hoogte blijven van de ontwikkelingen rondom het Lerarencongres 2017 kan via Facebook en de website. Leraren die bij dit tweedaagse congres van, voor en door de leraar willen zijn kunnen een gratis ticket via deze link bestellen. Aanmelden kan voor één of beide dagen.
Fijne vakantie!
Van 24 juli tot en met 6 augustus is de Onderwijscoöperatie twee weken gesloten. We wensen iedereen een zonnige zomer en een welverdiende vakantie.

Graag tot na de vakantie!
Copyright © 2017 Onderwijscoöperatie, Alle rechten voorbehouden.

Onze mailinglijst:
Onderwijscoöperatie
Arthur van Schendelstraat 600
Utrecht, UTRECHT 3511 MJ
Netherlands

Add us to your address book


Je kunt hier je instellingen wijzigen of schrijf je uit voor deze nieuwsbrief