Rechtstreeks uit de schoolbanken, het laatste nieuws over het primair en voortgezet onderwijs, het middelbaar beroepsonderwijs, het hoger onderwijs en het speciaal onderwijs.

woensdag 14 juni 2017

Universiteit van Amsterdam: UvA-onderzoekers ontwikkelen nieuwe strategie om oeroude zwarte gaten te vinden

UvA-onderzoekers ontwikkelen nieuwe strategie om oeroude zwarte gaten te vinden
Een interdisciplinair team van natuur- en sterrenkundigen van het GRAPPA Center of Excellence for Gravitation and Astroparticle Physics van de Universiteit van Amsterdam heeft een nieuwe strategie ontwikkeld waarmee gezocht kan worden naar 'primordiale' zwarte gaten die in het vroege heelal gevormd zijn, en die mogelijk de oorzaak zijn van de zwaartekrachtsgolven die recent door LIGO zijn waargenomen.
Lees verder

Nobelprijswinnaar Steven Chu geeft lezing op de UvA over klimaatverandering
Steven Chu, Nobelprijswinnaar voor Natuurkunde en voormalig Minister van Energie in de V.S., geeft op 22 juni een openbaar science colloquium op de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica. In deze publiekslezing gaat hij in op de mogelijkheden en uitdagingen om klimaatverandering het hoofd te bieden.
Lees verder

Dataverwerkers hebben zorgplicht ten opzichte van privacy
Welk negatief effect heeft de gegevensverzameling van de NSA gehad op de gemiddelde burger? Welke schade ondervindt het individu van de camera's die tegenwoordig op vrijwel elke straathoek hangen? In een wereld waarin datastromen alsmaar toenemen en data-analyse alsmaar sneller wordt, is het steeds moeilijker om privacy adequaat te beschermen. Daarom wordt het tijd om privacy niet langer uitsluitend als individueel recht te zien, betoogt Bart van der Sloot, maar ook als zorgplicht van dataverwerkers. Hij promoveert op vrijdag 30 juni aan de Universiteit van Amsterdam.
Lees verder