Rechtstreeks uit de schoolbanken, het laatste nieuws over het primair en voortgezet onderwijs, het middelbaar beroepsonderwijs, het hoger onderwijs en het speciaal onderwijs. Suggestie? Vertel het de redactie.

vrijdag 9 juni 2017

Universiteit van Amsterdam: UvA-fysici betrokken bij NWO-programma voor tandemzonnecellen

UvA-fysici betrokken bij NWO-programma voor tandemzonnecellen
NWO heeft een toekenning van €2 miljoen gedaan voor een strategisch programma op het gebied van zonneceltechnologie, het Joint Solar Programme III (JSP3). Het doel van het programma, waarin de groep van Tom Gregorkiewicz van het Institute of Physics is betrokken, is om fundamentele kennis te ontwikkelen voor het maken van hybride tandem zonnecellen (silicium/ perovskiet) met een conversierendement van 30% of meer. Het programma volgt op twee eerdere programma's op het gebied van zonnecellen en maakt onderdeel uit van de NWO-bijdrage voor de topsector Energie 2016-2017.
Lees verder

UvA-sterrenkundigen verklaren vorming van zeven exoplaneten rond Trappist-1
Astronomen van de Universiteit van Amsterdam hebben met een model verklaard hoe het mogelijk is dat rond het planetenstelsel Trappist-1 zeven planeten ter grootte van de aarde zo dicht rond hun ster draaien. De crux zit op de grens waar ijs in water verandert. Kiezels die van ver richting de ster zweven, ontvangen in de buurt van die ijslijn een extra portie water en klonteren samen tot planeten. Het artikel met de verklaring is geaccepteerd voor publicatie in het vakblad Astronomy & Astrophysics.
Lees verder

Consultatie kaderbrief 2018 van start gegaan
Het College van Bestuur (CvB) heeft de kaderbrief 2018 vastgesteld onder voorbehoud van instemming op de hoofdlijnen van de begroting door de centrale medezeggenschap. Medewerkers en studenten kunnen een vraag/opmerking mailen tot en met 26 juni.
Lees verder