Rechtstreeks uit de schoolbanken, het laatste nieuws over het primair en voortgezet onderwijs, het middelbaar beroepsonderwijs, het hoger onderwijs en het speciaal onderwijs. Suggestie? Vertel het de redactie.

donderdag 1 juni 2017

Universiteit van Amsterdam: Biologen vinden missende schakel voor het sein ‘veilig’ in planten

Biologen vinden missende schakel voor het sein 'veilig' in planten
Het hormoon jasmonzuur speelt een belangrijke rol in de afweer en groei van planten. Over de werking van jasmonzuur is dan ook al veel bekend. Maar één belangrijke schakel ontbrak nog: wat zorgt ervoor dat de hoeveelheid jasmonzuur weer daalt, zodra een aanval van een schimmel of insect is afgeweerd? Plantenbiologen Guido Van den Ackerveken en collega's van de Universiteit van Utrecht en Michel de Vries en Rob Schuurink van de Universiteit van Amsterdam hebben nu ontdekt hoe de plant jasmonzuur afbreekt en daarmee het sein 'veilig' geeft. Het sturen van dit mechanisme biedt mogelijkheden om de resistentie van gewassen tegen schimmels en insecten te verhogen. De resultaten van het onderzoek zijn dinsdag 30 mei gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift PNAS.
Lees verder

Ten finalists selected for the Amsterdam Science & Innovation Award 2017
The jury, chaired by Mirjam van Praag, had the difficult task to select ten finalists from all entries of the Amsterdam universities and research institutes. On June 21, the winner of the Amsterdam Science & Innovation Award 2017 will be selected during the festive finale and award ceremony.
Lees verder

Onderwijs centraal op eerste UvA Onderwijsdag
Karen Maex, rector magnificus van de UvA, trapte woensdag 31 mei de eerste UvA Onderwijsdag af. De dag was speciaal georganiseerd voor iedereen die betrokken is bij onderwijs. Het thema was 'Inspiring Generations', ook het lustrumthema van de UvA.
Lees verder