Rechtstreeks uit de schoolbanken, het laatste nieuws over het primair en voortgezet onderwijs, het middelbaar beroepsonderwijs, het hoger onderwijs en het speciaal onderwijs. Suggestie? Vertel het de redactie.

dinsdag 6 juni 2017

Universiteit van Amsterdam: Antarctische krill slachtoffer van eigen succes?

Antarctische krill slachtoffer van eigen succes?
De populatiefluctuaties van Antarctische krill - kleine, kreeftachtige diertjes – zijn het gevolg van hun onderlinge concurrentie om voedsel en worden niet veroorzaakt door klimaatfactoren zoals tot dusver werd aangenomen. Tot deze conclusie komt een internationaal onderzoeksteam met onder anderen prof. dr. AndrĂ© de Roos, hoogleraar Theoretische ecologie aan de UvA. De bevindingen zijn op maandag 5 juni gepubliceerd in 'Nature Ecology & Evolution'.
Lees verder

UrbanCampsite op Amsterdam Science Park
In juni, juli en augustus is het Amsterdam Science Park terrein van de UrbanCampsite: een openlucht-tentoonstelling waar kamperen en kunst samenkomen. Het thema van deze editie is 'The Art of Tech Living'. De feestelijke opening van de camping is op zaterdag 10 juni.
Lees verder

Compactie van draden beter begrepen
Een internationaal team van natuurkundigen, waaronder Daniel Bonn en Mehdi Habibi van het UvA-Institute of Physics, heeft aangetoond hoe het ingewikkelde probleem van dichte pakking van draden beter begrepen kan worden. Met behulp van een statistisch model lukte het de onderzoekers om een aantal verrassende experimentele resultaten te beschrijven, zoals het feit dat voor dunnere draden de uiteindelijke toestand een lagere in plaats van eenhogere dichtheid heeft dan voor dikkere draden.
Lees verder