Rechtstreeks uit de schoolbanken, het laatste nieuws over het primair en voortgezet onderwijs, het middelbaar beroepsonderwijs, het hoger onderwijs en het speciaal onderwijs. Suggestie? Vertel het de redactie.

maandag 26 juni 2017

Ontstaan van leven - Vortexkanon - Klokhuis deze week

De Waterwaggel - Waarom rimpelt je huid in water - Klokhuis deze week
            
Hoe is het eerste leven op aarde ontstaan?
youtubekanaal
 
Wist je dat de aarde al ongeveer 4,6 miljard jaar bestaat?
En dat terwijl wij mensen hier pas een paar miljoen jaar rondlopen!

Nienke reist terug in de tijd en legt je op ons youtubekanaal precies uit hoe het allereerste leven op onze aardbol is ontstaan.
            
Maak je eigen Vortex-kanon!
klokhuisstudiovortexkanon
 
Je hebt het misschien wel eens eerder gezien; een vortexkanon. Met dit kanon kun je ringen lucht afschieten.

Wanneer je een rookmachine hebt, kun je het effect van zo'n kanon goed zien. Zo niet is het ook alleen al tof om hele torens van bekertjes om te kunnen schieten!

Ga lekker aan de slag en vraag hulp van je ouders bij het zagen!
            
Deze week in de uitzendingen:
Het kantoor 141
maandag 26 juni
Ben krijgt promotie, maar moet hij dan ook verhuizen naar de hoogste verdieping? Wouter probeert hem van zijn hoogtevrees af te helpen. Verder gaat Bart in de serie STE op zoek naar het hoogSTE gebouw ter wereld in Dubai. In Waarom? Daarom! antwoord op de vraag waarom wij onderbroeken dragen en een portret van de grote denker Newton.

Zoek Het Uit: Enzymen
dinsdag 27 juni
Enzymen spelen een belangrijke rol bij de spijsvertering. Ze 'knippen' het voedsel in hapklare brokken die opgenomen kunnen worden door de darmen. Zouden die enzymen dat knipwerk ook buiten je lichaam kunnen doen? Bij de afwas bijvoorbeeld? Maurice zoekt het uit in een enzymenlaboratorium.

Huisschilder
woensdag 28 juni
Schilderen is een vak. Dolores gaat naar de Schildersschool en krijgt te zien hoe lastig het is om goed te schilderen. Ze krijgt gouden tips over kwastgreep, opstrijken en verdelen.

Aardehuis
donderdag 29 juni
In het Overijsselse Olst wordt een wijk gebouwd met 'Aardehuizen'. De huizen worden zo veel mogelijk gebouwd met gerecyclede materialen en zijn zo goed als zelfvoorzienend. Hoe is het om in een huis te wonen van autobanden en strobalen? Nienke gaat op onderzoek uit. Waar blijft de poep en plas als je niet op een riool bent aangesloten?

Koolmees
vrijdag 30 juni
De koolmees wordt in Nederland al meer dan 100 jaar onderzocht. Hoe is hun gedrag aan het veranderen? Koolmeesonderzoeker Marcel legt aan Maurice uit dat er stadsmezen en bosmezen bestaan. Hebben die ook nog verschillende karakters?

Dit overzicht is onder voorbehoud van wijzigingen.
Onze website biedt altijd het meest actuele maandoverzicht.
Onderaan die pagina staat ook een downloadbutton, die een printbare versie van het maandoverzicht opent.