Rechtstreeks uit de schoolbanken, het laatste nieuws over het primair en voortgezet onderwijs, het middelbaar beroepsonderwijs, het hoger onderwijs en het speciaal onderwijs. Suggestie? Vertel het de redactie.

dinsdag 27 juni 2017

Mannen in de kinderopvang: 'Ja, we zijn er nog!'

Kunt u deze e-mail niet goed lezen? Bekijk het bericht in uw browser.

boeken & tijdschriften
 

We zitten niet stil!

Kinderopvang en kwaliteit zijn twee woorden die bijna aan elkaar gegroeid lijken te zijn. Er is altijd wel wat te doen rondom de kwaliteit van kinderopvang en gelukkig meestal in goede en opbouwende context. Ook recent gebeurt er van alles om de kinderopvang naar een hoger plan te tillen. 
In deze KIDDO lees je op pag. 10 meer over het grote MeMoQ-kwaliteitsonderzoek in de Vlaamse opvang. De eerste resultaten zijn positief: doorgaans voelen kinderen zich goed in de opvang en is hun welbevinden hoog. De onderzoeksgegevens bieden ook aanknopingspunten om nieuwe kansen te verkennen, vooral op educatief vlak.
En wie niet mogen ontbreken waar het gaat om kwaliteit en kinderopvang zijn onze mannen! Op pag. 14 vertelt Ruben Fukkink, bijzonder hoogleraar kinderopvang en educatieve voorzieningen voor het jonge kind aan de Universiteit van Amsterdam, over zijn onderzoek naar de rol van mannen in de kinderopvang. En daarnaast lees je drie portretten van mannelijke medewerkers van Stichting Eigen & Wijzer, een kinderopvangorganisatie waar net zo veel mannen als vrouwen werken.
En om de kwaliteit van je eigen organisatie en je eigen handelen te (blijven) versterken, lees je natuurlijk ook deze KIDDO van begin tot eind!

Veel leesplezier! 
De redactie


Op de cover: Roman (2,5 jaar)
Willeke Ngobese (31) is pedagogisch medewerker en assistent-leidinggevende bij Kinderdagverblijf Billie in Amsterdam. ‘In dit ontzettend leuke kinderdagverblijf met een heel gezellig team voel ik mij thuis. De directrice is heel betrokken bij alle werknemers, bij de ouders en de kinderen en zorgt er mede voor dat we warm en persoonlijk met elkaar omgaan.'

Lees verder »

 

De opbrengsten van video-interactiebegeleiding: het kind centraal
Kijken naar videobeelden van spelende kinderen, dat vindt bijna iedereen leuk! In de kinderopvang bekijken pedagogisch medewerkers en hun leidinggevenden of coaches regelmatig beelden van allerlei alledaagse situaties. Dat is niet alleen leuk, dat is vooral erg zinnig. De beelden geven aanknopingspunten om het handelen van de begeleider te bespreken. Wat gaat goed en wat kan er beter? Ook de kinderen zijn een bron van informatie in dergelijke videobeelden. Hoe je die informatie kunt benutten in je werk vertelt Marleen Vromans, die veel ervaring heeft met video-interactiebegeleiding.
Lees verder »


 

Mannen in de kinderopvang: ‘Ja, we zijn er nog!’
Kinderen hebben vrouwen én mannen nodig voor hun opvoeding. Mannen hebben een pedagogisch toegevoegde waarde, ook in de kinderopvang. Bijzonder hoogleraar kinderopvang en educatieve voorzieningen voor het jonge kind aan de Universiteit van Amsterdam, Ruben Fukkink, deed onderzoek naar mannen in de kinderopvang. ‘Ik miste de mannen en begon met een simpele en nieuwsgierige vraag: Waar zijn ze?’
Lees verder »


 [ advertorial ]

Conferentie Kind & Natuur
Op 22 september 2017 vindt voor de 9e keer de conferentie Kind & Natuur plaats met aandacht voor groen in onderwijs, opvang en opvoeding. Deze editie staan we stil bij voedsel, voeding en verantwoordelijkheid hierbij. Waar liggen verantwoordelijkheden voor bewustwording en gezond eten? Heeft ieder kind eigenlijk wel dezelfde kansen? Welke keuzes maak ik in mijn organisatie en hoe vertaal ik dat naar de praktijk? Van Bodem tot Bord, zowel plenair als in het workshopprogramma komt het thema in de hele breedte aan bod. Geef je op vóór 1 juli en profiteer van de Early Bird Korting!

Voor alles een liedje!
Op 17 juni jl. vond in Muziekcentrum Harlekijntje de boekpresentatie van 'Voor alles een liedje', bekend van KIDDO’s muziekrubriek Mini-muze, plaats. 'Voor alles een liedje' is geschreven door Tineke Vlaming en Saskia Beverloo en uitgegeven door Uitgeverij SWP. Het was een geslaagde middag met een leuke presentatie en veel publiek, mede door Saskia’s Muziek op Schoot groepen.
Lees verder »


Het nieuwste liedje in KIDDO's rubriek Minimuze: In de zomerzon
Zon, zee, zand: in de zomermaanden spelen we lekker veel buiten. Maar… eerst even insmeren met zonnecrème. Met een liedje erbij wordt het een vrolijke boel en spelenderwijs leren de kinderen de namen van lichaamsdelen.
Lees verder »


Permanente educatie voor gastouders
Als gastouder beoefen je een vak. Permanente educatie zorgt ervoor dat je bijblijft in je vakgebied en je de kwaliteit van je werk vergroot. Je leven lang leren, daar word je beter van. En je gastkinderen ook!
Lees verder »


Ga naar het archief voor meer artikelen

Onlangs verschenen bij Uitgeverij SWP
Voor alles een liedje Mindfulness met kinderen en jongeren

 
De nieuwe KIDDO
WINNAAR JUNI

Leespluim winnaar

Heb jij misschien Olifant gezien?
David Barrow

Deze titel winnen?
KIDDO geeft 5 exemplaren van de Leespluimwinnaar weg. Winnen? Mail dan naar leespluim@mailswp.com o.v.v. de titel van het boek! Vergeet niet je adres erbij te vermelden!


  [ advertentie ]

Kinderopvangschool opleidingen & cursussen

DeBabyspecialist®

  

Ook beschikbaar bij Uitgeverij SWP: Partners VBJK | Kind & Gezin

 NIEUWSBRIEF KIDDO: PEDAGOGISCH VAKBLAD VOOR DE KINDEROPVANG

Uitschrijven? Klik hier om u uit te schrijven uit deze mailinglijst.

Copyright © 2017 Uitgeverij SWP, All rights reserved.