Rechtstreeks uit de schoolbanken, het laatste nieuws over het primair en voortgezet onderwijs, het middelbaar beroepsonderwijs, het hoger onderwijs en het speciaal onderwijs. Suggestie? Vertel het de redactie.

maandag 29 mei 2017

Universiteit van Amsterdam: Als burgerschap van recht tot plicht wordt

Als burgerschap van recht tot plicht wordt
Fransen en Amerikanen zijn trots op hun burgerschap. Voor Nederlanders betekende het idee van burgerschap eigenlijk nooit zoveel. Daarvoor klonk het te veel als burgerlijk. 'En omdat Nederlanders zichzelf graag als individualisten zien, wekte dat begrip snel weerzin op,' zegt Menno Hurenkamp, die in kaart bracht hoe het publieke debat over burgerschap de afgelopen drie decennia verliep. Hij promoveert op woensdag 7 juni aan de Universiteit van Amsterdam.
Lees verder

Amsterdamse chemici maken moleculaire krakelingen
Chemici van het Van 't Hoff Institute for Molecular Sciences hebben een hele nieuwe klasse van moleculen ontdekt. In Nature Communications publiceren ze deze week hun synthesemethode voor 'quasi[1]catenanen': krakeling-achtige moleculen met twee 'tegengesteld' gekoppelde ringen rond een centraal koolstofatoom. De methode is een belangrijke stap in de richting van lasso-peptiden; nieuwe moleculen die als potentiële geneesmiddelen kunnen dienen.
Lees verder

Onderzoekers van UvA ontdekken nieuw 'gps'-neuron
Een internationaal onderzoeksteam onder leiding van UvA-onderzoekers Jeroen Bos, Martin Vinck en Cyriel Pennartz heeft het bestaan van een nieuw type neuron aangetoond dat mogelijk een belangrijke rol speelt in het vermogen van mensen om de weg in hun omgeving te vinden. Deze ontdekking is een belangrijke stap naar een beter begrip van de wijze waarop de hersenen navigatiegedrag op grotere schaal coderen. Dit kan leiden tot nieuwe behandelstrategieën voor mensen met verminderd topografisch oriëntatievermogen, zoals alzheimerpatiënten. De onderzoeksresultaten zijn gepubliceerd in de nieuwste editie van het tijdschrift Nature Communications.
Lees verder