Rechtstreeks uit de schoolbanken, het laatste nieuws over het primair en voortgezet onderwijs, het middelbaar beroepsonderwijs, het hoger onderwijs en het speciaal onderwijs. Suggestie? Vertel het de redactie.

dinsdag 30 mei 2017

📡 Nieuwsupdate van het kenniscentrum Technologie

Pitstopvoucher voor Windesheim | Polyester bootromp transformeert in oeverbeschoeiing | Samenwerking met TIV Hardenberg

Windesheim Online lezen

Kenniscentrum Technologie

Eerste Pitstopvoucher voor onderzoeksproject Windesheim
Windesheim heeft met het project ‘eHealth in de Wijk’ als eerste hogeschool een Pitstopvoucher toegekend gekregen van Regieorgaan SIA. Deze voucher biedt de onderzoekers halverwege hun project ruimte voor reflectie en intervisie met externe experts.

Lees het persbericht
 
Inhoud
Eerste Pitstopvoucher voor onderzoeksproject Windesheim
Lectoraat Area Development stopt
Patiënten bedienen implanteerbare insulinepomp met ‘Windesheim-app’
Polyester bootromp transformeert in oeverbeschoeiing
TIV Hardenberg slaat handen ineen met Windesheim, Stenden Hogeschool en Saxion Hogeschool
Werkveld en onderwijs in 2030: de uitdagingen
Publicatie ´Van geborgenheid tot ongetemdheid´ brengt opvattingen over natuur en landschap in beeld
Oud-student Polymer Engineering aan het woord
Grenzen verleggen in de kunststofindustrie
Windesheim en Vilans starten werkplaats 'Zinvolle robotica in de zorg' 
Green PAC iLab opent tweede locatie
Film: poedercoaten van kunststof
Terugblik kennisatelier Waardenvolle Leefomgeving
Agenda
Lectoraat Area Development stopt
De invulling van het kenniscentrum Technologie is herzien om onderwijs en onderzoek nóg meer te verbinden en de focus te leggen op een beperkt aantal thema’s en lectoraten. Deze herziening heeft geleid tot het besluit te stoppen met het lectoraat Area Development, het onderzoeksthema sluit onvoldoende aan op de voorgenomen koers. De lopende projecten worden gecontinueerd. Inmiddels is afscheid genomen van lector Willem Buunk. De overige lectoraten binnen het kenniscentrum Technologie, ICT-innovaties in de Zorg en Kunststoftechnologie, blijven bestaan. Met uw vragen kunt u terecht bij kenniscentrumtechnologie@windesheim.nl.
Vragen
Patiënten bedienen implanteerbare insulinepomp met ‘Windesheim-app’
Over een paar jaar kunnen patiënten een implanteerbare insulinepomp onopvallend bedienen met een smartphone-app. Dit vooruitzicht is sinds 19 april weer een stap dichterbij.
Lees verder
Albert ten Busschen
 
Polyester bootromp transformeert in oeverbeschoeiing
Alles moet duurzaam, alles moet cyclisch, dus ook de watersport. Maar wat moeten we met die miljoenen kilo's afgedankte polyester-pleziervaartuigjes? Het lectoraat Kunststoftechnologie zocht én vond het antwoord: uit de resten kunnen nieuwe, sterke oeverbeschoeiingsprofielen worden gemaakt. Met Reimert Bouw en Infra en Waterschap Zuiderzeeland worden in Lelystad nu 80 van deze profielen gemaakt die op maandag 12 juni tijdens een officiële bijeenkomst worden ingetrild tot een oeverbeschoeiing bij de Beatrixsluis in Almere. 
Lees meer
TIV Hardenberg, Windesheim, Stenden Hogeschool en Saxion Hogeschool slaan handen ineen

De hogescholen Windesheim, Stenden en Saxion verbinden zich dit jaar aan Technische Industriële Vakbeurs (TIV) in Hardenberg. Ze presenteren op de beurs hun initiatieven: Green PAC en TechForFuture. De TIV wordt daarnaast dit jaar voor het eerst gecombineerd met 3DPrintEU en de Empack Relatiedagen.


 

Lees meer
Werkveld en onderwijs in 2030: de uitdagingen
Digitalisering, robotisering en big data gaan de samenleving en de arbeidsmarkt ingrijpend veranderen. Maar wat betekent dit voor het hoger onderwijs en de samenleving? Windesheim in Dialoog en de Argumentenfabriek verzamelen de uitdagingen en technologische trends in drie denksessies met experts. Lector Marike Hettinga nam deel aan de eerste sessie: ´We moeten ons niet alleen focussen op 2030. Ook nu moet er continu interactie over ontwikkelingen zijn tussen de (zorg-)praktijk en het onderwijs. Opleidingen moeten flexibel genoeg zijn om hierop af te stemmen.’
Meedenken?
Publicatie 'Van geborgenheid tot ongetemdheid' brengt opvattingen over natuur en landschap in beeld
Een parkeerprobleem door panda’s in Rhenen is de perfecte illustratie van de betekenis van natuur voor mensen. Aaibaarheid en herkenbaarheid zijn doorslaggevend. Het laat zien waarom mensen natuur in hun directe leefomgeving zo belangrijk vinden en hoe verschillend daarover gedacht wordt. Dat stuitert heen en weer tussen een voorkeur voor echte natuur, wild en ontembaar, en de geborgenheid van het traditionele groene cultuurlandschap. De publicatie 'Van geborgenheid tot ongetemdheid' van het lectoraat Area Development brengt de grote variëteit aan opvattingen in beeld die er in onze pluriforme samenleving bestaat over natuur en landschap.
Download de publicatie
‘Ik heb nu meer inzicht in de risico’s bij de verwerking van kunststofsoorten’
Marco (30), productontwikkelaar bij Wavin, rondde recent de master Polymer Engineering van Windesheim en Stenden af. Hij kijkt positief terug op de in Nederland unieke master. Marco: “De lesstof was pittig, vooral het vak reologie waarmee je het verwerkings- en vervormingsgedrag van kunststofmaterialen kunt voorspellen. Juist deze kennis is goed toepasbaar in mijn huidige werk. Bij Wavin, producent van kunststofbuizen en -leidingsystemen, moeten de producten aan hoge kwaliteitseisen voldoen. We verwerken polymeren voornamelijk met technieken als spuitgieten en extruderen. In de master kwamen beide technieken uitgebreid aan bod, met deze nieuwe kennis merk ik dat ik nu efficiënter werk."
Lees meer
 
Grenzen verleggen in de kunststofindustrie
Wilt u zich, net als Marco, ontwikkelen tot een expert op masterniveau en investeren in de kunststoftechnologie? Schrijf u dan voor 1 september in voor de master Polymer Engineering. Het volgen van een losse module, traineeship of de lesstof combineren met een onderzoeksproject binnen Green PAC behoort ook tot de mogelijkheden. Meer weten? Bezoek de open avond op 21 juni of neem contact op met Geert Heideman. 
Contact
 
Polymer Engineering in het kort
  • Masteropleiding op het snijvlak van toegepaste engineering en chemische technologie.
  • Deeltijdopleiding: een dag onderwijs, vier dagen werken.  
  • Korte opleiding van twee jaar. 
  • Masterthesis: onderzoeksproject binnen eigen bedrijf.  
  • Ondersteuning door docenten van Universiteit Twente, Wageningen University & Research en Rijksuniversiteit Groningen.
  • Begeleiding door studiecoach. 
Lees meer
Windesheim en Vilans starten werkplaats 'Zinvolle robotica in de zorg'
Windesheim en Vilans gaan in de werkplaats ‘Zinvolle robotica in de zorg’ met 10 zorgorganisaties in de ouderenzorg aan de slag met robots in de zorg.
Lees verder
Green PAC iLab opent tweede locatie
Green PAC heeft op 1 mei een iLab geopend op het Emmtec Industry & Businesspark in Emmen. Dit is de tweede locatie, naast het succesvolle iLab in Zwolle. Green PAC directeur Rob Voncken: “Met de opening van Green PAC iLab Emmen verstevigen we de innovatieve kracht van de regio. Starters uit de regio die activiteiten willen ontwikkelen in de (groene) kunststofindustrie krijgen de kans om hun ambities lokaal en tegen minimale kosten te realiseren.”
Lees meer over het iLab
Film: poedercoaten van kunststof
De kleur van gerecyclede kunststoffen is moeilijk controleerbaar. Door poedercoating kunnen ze echter in iedere gewenste kleur verkocht worden. Maar wat zijn de optimale condities voor het poedercoaten van een kunststof substraat? In het project Recycling of Polymer Materials staat deze vraag centraal. Benieuwd naar poedercoaten?
Bekijk het filmpje
Terugblik kennisatelier Waardenvolle Leefomgeving
Op 1 mei is de ‘Waardenbenadering Leefomgeving’ gepresenteerd. Deze op de praktijk toegesneden werkmethodiek is een belangrijk instrument om op een transparante wijze keuzes te maken in ontwerp van en besluitvorming over de oplossingen voor de maatschappelijke urgente opgaven in de fysieke leefomgeving.
Lees verder 
Agenda
7 juni: Bedrijfsbezoek Community of Practice Smart Industry, Aebi Schmidt, Holten
12 juni: Intrillen oeverbeschoeiing, Lelystad
20 juni: Afsluitend bedrijfsbezoek Community of Practice Training Within Industry, Scania, Meppel
27 juni: Masterclass Fiets en Gedrag
19-21 september: Green PAC paviljoen op de TIV, Evenementenhal Hardenberg 
20 september: 3DprintEU congres, Evenementenhal Hardenberg
27-28 september: Kunststoffenbeurs, Veldhoven
Bekijk de  agenda van Windesheim
 
Reageren?
Heeft u vragen over de onderwerpen in deze nieuwsbrief? Heeft u input voor onze onderzoeksthema's? Wilt u participeren in projecten? Heeft u deze nieuwsbrief doorgestuurd gekregen en wilt u voortaan de nieuwsbrief zelf ontvangen? Welke vraag u ook heeft, wij horen graag van u. U kunt contact opnemen met Femke Flikkema (projectassistent kenniscentrum Technologie).
Contact 
Volg ons via YouTube
Volg ons via Twitter
Volg ons via Facebook
Overall
Uw gegevens
Opleidingen en cursussen
Overig
Afmelden
Contact
© 2017 Hogeschool Windesheim - Privacy - Algemene voorwaarden - Disclaimer
Windesheim zet kennis in werking