Rechtstreeks uit de schoolbanken, het laatste nieuws over het primair en voortgezet onderwijs, het middelbaar beroepsonderwijs, het hoger onderwijs en het speciaal onderwijs. Suggestie? Vertel het de redactie.

dinsdag 16 mei 2017

Nieuwsbrief Stichting School & Veiligheid, mei 2017

wit


Mei 2017

balk
logo SSV
foto

week-tegen-pesten-logoVan aanpak incident naar werken aan veiligheid
Jaarverslag 2016

Het jaarverslag 2016 is live! Lees welke activiteiten Stichting School & Veiligheid uitvoerde in 2016. In het jaarverslag lichten wij de ingeslagen weg – Van aanpak incident naar werken aan veiligheid – toe. School & Veiligheid informeert en adviseert het scholenveld over sociale veiligheid.

  po, vo, mbo 

 

Met wie woon jij?
Gratis lespakket

Welke gezinsvormen zijn er allemaal? Met ons nieuwe lespakket Met wie woon jij? werkt u aan thema’s zoals samenleven, culturele invloeden en diversiteit. Bij dit gratis lespakket horen een lesbrief, kwartet, poster, ouderbrief, info-flyer en kleurplaten voor groep drie t/m acht.

info label po

 

 

Sexting en school
Wees voorbereid

Sexting lijkt een steeds groter probleem waar ook scholen mee geconfronteerd worden. Uit een opiniepeiling van EenVandaag onder 1.400 jongeren tussen de 12 en 24 jaar blijkt dat 28% aan sexting doet. 18% deelt de pikante of naaktfoto vervolgens met anderen. Een sexting incident treft niet alleen het slachtoffer. Het zorgt voor onrust in school en gevoelens van onveiligheid onder leerlingen.

info label po, vo mbo

 

 

Registratie van klachten
Wat moet en wat mag

Een vertrouwenspersoon werkzaam in het primair onderwijs belt de helpdesk van School & Veiligheid met een vraag over het registreren van klachten. Ze vraagt zich af wat ze moet registreren en wat ze mag registreren met het oog op privacy. De helpdeskmedewerker benadrukt het belang van het registreren van gegevens als een leerling, ouder of medewerker met een klacht komt. Bekijk het volledige antwoord in de FAQ ‘Hoe registreer ik klachten?’.

info label po, vo, mbo

 

 

Een stevige basis
Vierdaagse training voor vertrouwenspersonen

Of u nu startende vertrouwenspersoon bent of al jaren ervaring heeft: deze vierdaagse training geeft u een ’stevige basis’. Alle aspecten die nodig zijn voor het professioneel uitoefenen van het vertrouwenswerk op school komen aan bod. Na afloop kunt u zich registreren als gecertificeerd vertrouwenspersoon onderwijs. Schrijf u nu in voor de vierdaagse in september.

info label po, vo, mbo

 

 

De veranderende samenleving: wij-zij-denken en extreem gedrag in de school 
Training

Hoe wordt op uw school omgegaan met de veranderende samenleving, eventuele toename van wij-zij denken en extreem gedrag? Naast lovende reacties van deelnemers, is ons trainingsaanbod nu ook gevalideerd door Registerleraar. Vraag een gesprek met een van onze adviseurs, en plan uw training op maat. Dit kan ook in het nieuwe schooljaar.

info label po, vo

 

 

De gastvrije school
Blog ambassadeur Ine Spee

De manier waarop je als gast in een school benaderd wordt, zegt vaak iets over het (pedagogische) klimaat in een school. Het gedrag van een enkele leerling of docent is vaak al een voorbode van de omgangsvormen in een school. In haar werk als ambassadeur sociale veiligheid is Ine Spee de afgelopen jaren diverse varianten tegengekomen. Daarover schrijft ze in haar blog.

info label po, vo

 

 

Met Alle Respect 2017
Terugblik

Maar liefst 300 onderwijsprofessionals hebben op 12 april de derde editie van de jaarlijkse onderwijsconferentie Met Alle Respect! bezocht. Een geslaagde conferentie, waarin we vanuit verschillende invalshoeken gesproken hebben over de soms complexe situatie in het omgaan met de verschillende achtergronden en botsende (eigen)waarden. Bekijk het uitgebreide beeldverslag en naslagwerk van de sprekers.

info label po, vo

 

 

Tante Janine gaat trouwen met haar vriendin 
Aandacht voor seksuele diversiteit

Kalendermomenten zijn handige haakjes om aandacht te besteden aan seksuele diversiteit. Maar schoolkinderen houden zich (gelukkig) niet alleen aan de kalender. En de rest van de wereld eigenlijk ook niet. Zomaar ineens kan het thema seksuele diversiteit de klas in komen. Helemaal ongepland. Hoe gaat u daarmee om op school? Deel uw tip en win een theater-voorstelling of kinderboekenpakket.

info label po

 

 

Blue Whale Challenge 
Wees alert op signalen

In een aantal landen om ons heen is een nieuw, bizar fenomeen opgedoken. Het gaat om de zogeheten Blue Whale Challenge. Dit ‘spel’ spoort jongeren uiteindelijk aan om zelfmoord te plegen. In België en Groot-Brittannië zijn gevallen bekend van jongeren die aan deze game meededen. Hoewel er geen signalen zijn dat dit ‘spel’ tot ons land is doorgedrongen, moeten scholen toch alert zijn.

info label po, vo mbo

 

 

Waar het wrijft, zit de kracht
Artikel Van Twaalf tot Achttien

In samenwerking met Fleur Nollet en Marinus Schouten, beleidsmedewerkers van Stichting School & Veiligheid, heeft Van Twaalf tot Achttien een artikel gepubliceerd over de training Je hebt makkelijk praten, die door School & Veiligheid wordt georganiseerd. Het doel van deze training is om docenten stevig(er) toe te rusten, zodat zij gesprekken over maatschappelijk gevoelige onderwerpen met meer zekerheid begeleiden en gerichter inzetten voor burgerschap.

info label vo

 

 

Omgaan met complotdenken
Artikel Profiel

In onze trainingen Sociale veiligheid en radicalisering in de school, Dialoog onder Druk en Wij-zij denken en extreem gedrag komen ze geregeld langs: complottheorieën. Ze vliegen je om de oren op het internet en ze hebben een grote aantrekkingskracht op jongeren. Vaak reduceert het de complexiteit tot een wij-zij tegenstelling, en werkt polarisatie in de hand. Een hele uitdaging voor de docent: hoe reageer je? We schreven er een artikel over. Bottomline: Focus niet op wát ze denken, maar hóe ze denken.

info label mbo

 

 

Sociale veiligheid op school vraagt om voortdurende aandacht
Artikel Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid

Het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) ontwikkelde samen met de Nationale Politie en Stichting School & Veiligheid een gespreksleidraad voor de veiligheidscoördinator (of een soortgelijke functionaris) in het po, vo en mbo en de wijkagent met een schooltaak. In het artikel Sociale veiligheid op school vraagt om voortdurende aandacht wordt deze samenwerking uitgelicht. "Want een goede samenwerking tussen politie en school heeft een meerwaarde voor de veiligheid van leerlingen”, stelt Marjolijn van Hest, adviseur CCV.

info label po, vo, mbo

 

 

lijn
Agenda uitgelicht

 

Regionale bijeenkomsten sociale veiligheid in het (v)so
23 mei 2017

 

plHoe haken sociale veiligheid in het (voortgezet) speciaal onderwijs, pedagogisch klimaat, burgerschap en onderwijskwaliteit in elkaar? 

infolabel (v)so

 

Een stevige basis 
11/12 en 25/26 september 2017

 

Deze vierdaagse intensieve training biedt u als vertrouwenspersoon de ‘stevige basis’ om het vertrouwenswerk op school professioneel uit te voeren.

infolabel po, vo, mbo

 

Conferentie voor vertrouwenspersonen
2 november 2017

 

plDit jaar gaat de conferentie voor vertrouwenspersonen in het voortgezet onderwijs over grensoverschrijdend gedrag van medewerkers. Houd onze website in de gaten voor meer informatie.

infolabel vo

meer agenda

lijnHelpdesk

week-tegen-pesten-logo
post
Vragen over pesten; advies over sociale veiligheid op school; ondersteuning bij een klachtafhandeling? Neem voor deze vragen en meer informatie rond sociale schoolveiligheid contact op met onze helpdesk:
030 - 285 66 16 (schooldagen 9.00-16.00 uur) of  
helpdesk@schoolenveiligheid.nl

nieuwsbrief

Stichting School & Veiligheid ondersteunt scholen bij het bevorderen van een sociaal veilig klimaat.

twitter twitter pestweb logofacebook