Rechtstreeks uit de schoolbanken, het laatste nieuws over het primair en voortgezet onderwijs, het middelbaar beroepsonderwijs, het hoger onderwijs en het speciaal onderwijs. Suggestie? Vertel het de redactie.

dinsdag 18 april 2017

Nieuwsbrief tto april 2017: Docenten gevraagd voor uitwisseling VS

Online versie
nieuwsbrief
  Nuffic  
Inhoud
1 Docenten gevraagd voor uitwisseling VS
2 Hoe haal ik meer uit mijn uitwisseling?
3 Educatief kaartspel Holmwood's
4 Tweetalig mbo: een update
5 Schrijf je in voor opleiding coördinator tto
6 Tweetalig vmbo: een update
7 Nieuwe Vios-regeling
8 DELE: diploma's Spaans
9 CLIL coach course
10  Agenda
 
1
Docenten gevraagd voor uitwisseling VS
Het Fulbright Center organiseert in samenwerking met Nuffic een uitwisselingsprogramma voor docenten naar de staat Massachusetts in de Verenigde Staten! Docenten uit het primair en voortgezet onderwijs en het mbo kunnen zich aanmelden voor 1 mei 2017
 
De reis vindt plaats van 15 oktober t/m 28 oktober 2017. Vanwege het beperkte aantal plaatsen zal er geselecteerd worden. 
   
Lees meer
2
Hoe haal ik meer uit mijn uitwisseling?
Voor scholen die meer verdieping zoeken in hun uitwisselingen en graag concrete tips ontvangen voor het inzetten van interculturele competenties hierbij, organiseert GLOBI regelmatig workshops (inclusief diner!) in Utrecht. Op dinsdag 9 mei vindt de volgende workshopavond plaats. Er is plek voor 10 deelnemers, dus wees er snel bij! 

Op 6 juni organiseert GLOBI in Utrecht voor maximaal 10 enthousiaste docenten een eerste kennismaking met het wereldburger bordspel.
 
3
Educatief kaartspel Holmwood's
Ter gelegenheid van het 10-jarig jubileum presenteert Holmwood’s educatieve 4-in-1-kaartspellen voor in de klas. Vier leuke spelvarianten dagen leerlingen uit om Engels te spreken op hun eigen niveau. “De spellen vormen een mooie aanvulling op de methode Engels en zijn leuk als afwisseling van de klassikale lessen."

Lees meer
4
Tweetalig mbo: een update
Tijdens de netwerkbijeenkomst van 28 september 2016 is het netwerk ‘tweetalig mbo’ van start gegaan. Het netwerk groeit en er zijn op dit moment al 24 opleidingen lid! Dit zijn met name business en hotel/horeca opleidingen, maar we nodigen andere sectoren van harte uit om zich aan te sluiten. Ook binnen dit netwerk is een standaard ontwikkeld, zodat de kwaliteit van dit onderwijs geborgd kan worden. 

Op de landelijke tto-dag (10 november dit jaar) zal er ook extra aandacht zijn voor tweetalig mbo.

Lees meer
5
Schrijf je in voor opleiding coördinator tto
De inschrijving voor de opleiding tto-coördinator is geopend. De opleiding start met een tweedaagse sessie waarin een aantal belangrijke thema's rondom tweetalig onderwijs diepgaand aan de orde worden gesteld. Je leert gedurende 5 dagen door middel van workshops van experts en via kennisdeling met andere deelnemers.
Data: 3-4 oktober, 2 november, 11 december 2017 en 19 januari 2018.

Lees meer
6
Tweetalig vmbo: een update
Het gaat goed met het netwerk tweetalig vmbo! Op 28 maart organiseerde Nuffic een studiedag voor t-vmbo coördinatoren en docenten. Het was een geslaagde dag waar kennis, ervaringen en nieuwe ideeën werden uitgewisseld.
 
Woensdag 5 april deden 6 t-vmbo scholen mee aan de t-vmbo Mastermind Quiz and Drama Challenge. Van harte gefeliciteerd Lentiz Dalton Mavo met de eerste prijs en Lentiz Groen van Prinstererlyceum met de tweede prijs!

Lees meer over tweetalig vmbo
7
Nieuwe Vios-regeling
Er komt een nieuwe subsidieregeling internationalisering voor po en vo. Naar verwachting is het vanaf juni 2017 mogelijk om subsidie aan te vragen voor het schooljaar 2017-2018.
 
De nieuwe regeling vervangt de Vios-subsidies. Voor dit schooljaar kan er geen subsidie meer worden aangevraagd.

Lees meer
8
DELE: diploma's Spaans
De diploma’s Spaans DELE zijn officiële diploma’s die een bepaald niveau van kennis en beheersing van de Spaanse taal garanderen. De diploma’s worden namens het Spaanse Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Sport door Instituto Cervantes toegekend. De examens bestaan uit verschillende onderdelen die diverse taalkundige vaardigheden toetsen. Om het diploma Spaans op de diverse niveaus te verkrijgen, is de kwalificatie "bekwaam" vereist voor alle toetsen van het examen.
 
Lees meer
9
CLIL coach course
Rosie Tanner (education consultant in CLIL) is offering another CLIL coach course from September 2017. The course consists of three full days of practical workshops, where you learn to be a CLIL coach for your colleagues. The course is for more experienced CLIL teachers who want to take on a challenge and a senior role at their school as a coach. 

Application form

Read  more
10
 Agenda
Maandag 8 mei 2017 - Tto Drama Contest
Locatie: Visser 't hooft, Leiden
Tijd: 09:30-17:30 uur
Meer informatie

Vrijdag 9 juni 2017 - Tto GLOBE Science Fair
Locatie: Wageningen University, Wageningen
Tijd: 10:00-16:00
Meer informatie
 
Dinsdag 20 juni 2017 - Tto Cricket Challenge
Locatie: CC Kampong, Utrecht
Tijd: 09:30 - 16:00 uur  
Meer informatie

Woensdag 27 september 2017 - Tto Netwerkbijeenkomst
Locatie: Beatrixgebouw Jaarbeurs, Utrecht
Tijd: 13:30-16:30 uur
Meer informatie

Vrijdag 10 november 2017 - Landelijke tto-dag
Locatie: Beatrixgebouw Jaarbeurs, Utrecht
Tijd: 08.30-17.00 uur
Meer informatie
 
Bekijk de volledige tto-agenda
   
Nuffic is de Nederlandse organisatie voor
internationalisering van het onderwijs.
Nuffic
Kortenaerkade 11
Postbus 29777
2502 LT Den Haag
T 070 4 260 260
tto@nuffic.nl
 
nieuwsbrief
TWEETALIG ONDERWIJS
jaargang 15 nr. 2, 18 april 2017
 
Nuffic