Rechtstreeks uit de schoolbanken, het laatste nieuws over het primair en voortgezet onderwijs, het middelbaar beroepsonderwijs, het hoger onderwijs en het speciaal onderwijs. Suggestie? Vertel het de redactie.

donderdag 20 april 2017

Nieuwsbrief Logopedie - voorjaar 2017

nieuwsbrief van de opleiding Logopedie - voorjaar 2017

Windesheim Online lezen

nieuwsbrief opleiding logopedie - voorjaar 2017

Nieuw opleidingsprofiel Bacheloropleidingen Logopedie Nederland
Veranderingen in de samenleving en de gezondheidszorg stellen nieuwe eisen aan de uitoefening van het beroep van de logopedist. Daarom is in januari door de Vereniging Hogescholen een nieuw opleidingsprofiel Logopedie vastgesteld.
Lees meer
 
Inhoud
Logopediedocent 'Talent van het jaar'
Samenwerking met Audiologisch Centrum bij minor Logopedie & Audiologie krijgt verder vorm
België - Nederland
Een betere communicatie met personen met dementie
Veel behoefte aan kennis over NT2-onderwijs
S.M.A.R.T in de logopedie
Elkaar ontmoeten op de Landelijke Docentendag Logopedie 2017
Nieuwe docent in Almere
 
Logopediedocent 'Talent van het jaar'
Onze college Mieke de Jonge (29) is tot ‘talent van het jaar’ verkozen door studenten van Windesheim. Docenten die minder dan twee jaar in dienst zijn konden in aanmerking komen voor deze prijs. “Mieke is super enthousiast en altijd vrolijk. Ze weet waar ze over praat en weet dit op een leuke en interessante manier over te brengen. Ze staat ten alle tijden klaar voor haar studenten”. Dit was één van de vele reacties die Mieke heeft ontvangen. Mieke heeft een cheque van 2500 euro ontvangen om het onderwijs binnen het domein te verbeteren of om te investeren in onderwijsinnovatie. Ze voelt zich enorm vereerd met het verkrijgen van deze prijs. Medio februari 2016 is zij begonnen als hogeschooldocent logopedie bij Windesheim. Voor die tijd werkte zij als logopedist in ziekenhuissetting. Zij heeft ook haar master Logopediewetenschap aan de Universiteit Utrecht behaald.
Samenwerking met Audiologisch Centrum bij minor Logopedie & Audiologie krijgt verder vorm
In samenwerking met het Audiologisch Centrum Zwolle (ACZ) hebben we ook dit jaar weer met heel veel plezier de minor logopedie en audiologie verzorgd. Net als andere jaren konden de studenten bij het ACZ oefenen met audiometrie. Anders dan andere jaren kwamen twee klinisch fysicus-audiologen van het ACZ, Ruben Benard en Mathieu Blom, lessen anatomie, fysiologie en pathologie verzorgen op Windesheim. Voor de studenten erg leuk om deze experts aan het woord te hebben. We zijn erg tevreden dat hiermee de samenwerking met het ACZ nog verder vorm krijgt.
Lees het verhaal van Gina, een student die de minor volgde
België - Nederland
Astrid en Annouska, twee Belgische studenten, lopen momenteel stage in Nederland. De een in een verpleeghuis in Steenwijk, de ander in de Isalaklinieken in Zwolle. Het valt hen op dat er in België veel aandacht besteed wordt aan de verslaggeving, terwijl in Nederland het accent meer ligt op de omgang met de cliënten. Astrid en Annouska: "We hebben het gevoel dat we hier onze therapeutische vaardigheden verder kunnen ontwikkelen. Daarnaast waren we ook verrast door de goede samenwerking op multidisciplinair vlak. Iedere discipline rapporteert over observaties en behandelingen, waardoor je een beter beeld krijgt van de cliënt." Ondertussen hebben ze ook al wat van het Zwolse uitgaansleven kunnen genieten met de andere Erasmusstudenten. Een beetje ontspanning is immers altijd mooi meegenomen! "We hopen dat we andere studenten warm kunnen maken om deze leerrijke ervaring te beleven!", aldus de enthousaiste dames.
 
Een betere communicatie met personen met dementie
Communicatie tussen personen met dementie en hun omgeving is van groot belang. Helaas verloopt die communicatie vaak steeds moeizamer. Om de ondersteuning bij verminderende communicatie bij dementie te optimaliseren, ontwikkelde de opleiding Logopedie samen met het lectoraat Innoveren met Ouderen een invullijst.
Deze lijst kan zowel door mantelzorgers, logopedisten als andere zorgverleners gebruikt worden. Het doel is om aan de hand van de lijst het gesprek over communiceren bij dementie aan te gaan, ieder vanuit de eigen invalshoek.  De lijst is uitgeprobeerd in verschillende settingen, de ervaringen tot nu toe zijn overwegend positief. ‘Een eye-opener’, volgens sommige gebruikers.
Lees meer en download de lijst
Nieuwe docent in Almere
Ik ben Astrid van Leerdam, nieuwe docent bij Windesheim Almere. Veel van jullie heb ik op 6 maart tijdens de Landelijke Docentendag al mogen ontmoeten. Hierbij nogmaals een korte introductie. Ik ben logopedist en logopediewetenschapper, voornamelijk gericht op kinderen met een TOS. In 2015 heb ik een jaar in Kenia gewerkt binnen het dovenonderwijs. Met veel plezier ga ik nu als docent aan de slag!
Veel behoefte aan kennis over NT2-onderwijs
‘Migrantenkind kan op school niet zonder zijn moedertaal’ kopte recentelijk een bericht van de NRC. Aanleiding voor dit bericht was de presentatie van de handreiking ‘Ruimte voor nieuwe talenten’, een boekje voor alle professionals die onderwijs verzorgen aan kinderen die als nieuwkomer in Nederland zijn gaan wonen. De adviezen die in deze handreiking genoemd worden, sluiten helemaal aan bij onderzoek over NT2-onderwijs dat op dit moment binnen Hogeschool Windesheim gedaan wordt. Ook logopediedocente Wilma Lipke is hierbij aangesloten. Wilma: “Ik heb gemerkt dat er veel behoefte is aan kennis over NT2-onderwijs."
Lees meer
 
S.M.A.R.T in de logopedie
Zowel binnen de logopedische beroepsuitoefening als bij de persoonlijke ontwikkeling wordt gewerkt wordt met het stellen van doelen. Meestal wordt dit aan de hand van het SMART-principe gedaan. De ervaring leert dat de meeste logopediestudenten dit lastig vinden,
Deze maand verscheen bij Koninklijke Van Gorcum een boek van docente Ineke de Groot en oud-docente Maartje Oosterwijk over het stellen van SMART- doelen in de praktijk. Het boek is bedoeld voor logopediestudenten, maar is uiteraard ook heel goed bruikbaar voor logopedisten in de logopedische praktijk. Het boek is ontstaan vanuit de wens om het stellen én  formuleren van doelen volgens het SMART-principe voor studenten te vergemakkelijken.
Lees meer
Elkaar ontmoeten op de Landelijke Docentendag Logopedie 2017
Op de Europese dag van de Logopedie, 6 maart 2017, vond de Landelijke Docentendag Logopedie plaats. De Landelijke Docentendag is een tweejaarlijks georganiseerde dag die georganiseerd wordt vanuit het landelijk overlegorgaan van alle logopedieopleidingen (het SRO-L). Het bleek ook dit jaar weer een mooie dag om andere docenten te spreken, van elkaar te leren en geïnspireerd op pad te gaan.
Lees meer
Volg ons via YouTube
Volg ons via Twitter
Volg ons via Facebook
Overall
Uw gegevens
Opleidingen en cursussen
Overig
Afmelden
Contact
© 2017 Hogeschool Windesheim - Privacy - Algemene voorwaarden - Disclaimer
Windesheim zet kennis in werking