Rechtstreeks uit de schoolbanken, het laatste nieuws over het primair en voortgezet onderwijs, het middelbaar beroepsonderwijs, het hoger onderwijs en het speciaal onderwijs.

woensdag 12 april 2017

Groeten uit....Seoel (en meer nieuws over Toegepaste Gerontologie)

Nieuwsbrief van de opleiding Toegepaste Gerontologie - april 2017

Windesheim Online lezen

nieuwsbrief toegepaste gerontologie - april 2017

Terug in de tijd met muziek van toen
Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat muzikale favorieten diepe herinneringen raken. Herinneringen, die niet door de dementie verloren zijn gegaan.
Jessye en Rosalie, twee eerstejaarsstudenten Toegepaste Gerontologie lieten zorglocatie de Overloop in Almere Haven kennismaken met de mogelijkheden van Music & Memory. Zo brachten zij bij ouderen met dementie verbinding tussen muziek en herinneringen.
Lees hun verhaal
 
Inhoud
Groeten uit....Seoel
Deeltijdstudente richt Odensehuis Culemborg op
Studenten organiseren TG-symposium over 'Friendship and ageing'
Nieuw: hbo-module Gerontologie
Geslaagd bezoek aan Porto
BrainZ: ontmoeten, verbinden en samenwerken
Enthousiaste coach dankzij deelname Business4Students
Nooit te oud om te onderzoeken
Eerstejaarsonderzoek herinneringsmuseum
TG publiceert....
Geslaagd!!!
 
Groeten uit....Seoel
Derdejaarsstudent Lars Hopman zit deze periode in Zuid-Korea om daar een nieuw intergenarationeel project op te zetten onder de naam Living Lab Smart Ageing. Dat doet hij in samenwerking met Koreaanse studenten en ouderen. Meer weten? Bekijk het filmpje!
Deeltijdstudente richt Odensehuis Culemborg op
Renée Lankwarden, derdejaarsstudente van de deeltijdopleiding, biedt in het Odensehuis Culemborg mensen met (beginnende) dementie, mantelzorgers en hun familie en vrienden plek voor informatie en ontmoeting.
De opening van het Odensehuis vond plaats op 21 maart en sindsdien staan vrijwilligers klaar om samen te ontdekken wat nog wél kan, om van elkaar te leren en leuke dingen te ondernemen.
Lees meer
 
Studenten organiseren TG-symposium over 'Friendship and ageing'
Vriendschap is belangrijk in het leven, het is familie die je zelf hebt uitgekozen. Veranderen onze vriendschappen als we ouder worden? Krijgen vriendschappen een andere betekenis als we ouder zijn? En hoe zit het met liefde op de oude dag?
Eerstejaarsstudenten organiseren het symposium Friendship & Ageing. Tijdens dit symposium zijn sprekers maar ook de studenten zelf aan het woord.
Zet het symposium alvast in uw agenda
Nieuw: hbo-module Gerontologie
Ben jij binnen jouw organisatie betrokken bij innovaties en veranderingen en wil jij je richten op de groeiende groep ouderen? Dan is de hbo-module wellicht iets voor jou!
Verschillende aspecten van veroudering en vaardigheden op het gebied van co-creatie staan centraal in deze module, waardoor je diensten of producten beter kunt afstemmen op de oudere generaties in onze maatschappij..
Lees meer over de hbo-module Gerontologie
 
Geslaagd bezoek aan Porto
Tweedejaarsstudenten brachten onlangs een bezoek aan Portugal. Student Diemer Post maakte een superleuk filmpje van dit geslaagde bezoek.
Bekijk het filmpje
BrainZ: ontmoeten, verbinden en samenwerken
BrainZ een hotspot voor de verdere ontwikkeling van de Spoorzone Zwolle. De locatie is een permanente en zichtbare uitvalsbasis waar professionals en talenten uit het onderwijs, overheid en bedrijfsleven elkaar ontmoeten en samen werken aan nieuwe ontwikkelingen.
Ook de studenten van LivingLab Assendorp van de opleiding Toegepaste Gerontologie maken gebruik van de ruimte, die op 12 april officieel geopend wordt.
Lees meer over BrainZ
Enthousiaste coach dankzij deelname Business4Students
Met een stevige pitch wist student Stefan Oomen tijdens Business4Students een enthousiaste coach te winnen voor het idee van hem en studente Renske. Hun bedrijfje LO-connect brengt momenteel het spel op de markt dat zij vorig studiejaar ontwikkelden tijdens LivingLab Assendorp.
Lees meer over Business4Students
 
Nooit te oud om te onderzoeken
Enkele ouderen in Overijssel willen, samen met Windesheim zélf onderzoek doen. Als onderwerp kozen ze voor “Ouder worden als import: Hoe doe je dat?” Initiatiefnemer is Anjo Geluk, lid van de Klankbordgroep Ouderen van Windesheim. Op dit moment zijn ze samen met lector Carolien Smits bezig met het formuleren van de onderzoeksvraag. Ook zijn ze nog op zoek naar mede-onderzoekers. Dagblad De Stentor besteede op 21 maart met een paginagroot artikel aandacht aan het initiatief van Anjo en waarom zij zich zo thuis voelt op Windesheim.
Lees meer over het onderzoek
 
Eerstejaarsonderzoek herinneringsmuseum
Eerstejaarsstudenten Toegepaste Gerontologie onderzochten in opdracht van Creativette de werking van een 'herinneringsmuseum' bij ouderen met dementie. Ook gaven zij advies over de vorm en het betrekken van familie en naasten.
Lees meer
TG publiceert....
Onlangs verschenen drie interessante publicaties van en over de opleiding Toegepaste Gerontologie.
  • In het kwartaalblad OnderwijsInnovatie (OI) van de Open Universiteit verscheen een artikel LivingLab: intrinsiek motiveren door co-creatie.
    >Lees het artikel (pagina 32 t/m 35)
  • Docente en onderzoekster Franka Bakker publiceerde een artikel over de beeldvorming die bezoekers van Lowlands hebben over ouderen. In dit artikel pleit zij voor meer praktijkervaring in onderwijs.
    >Lees het artikel
  • Docent en associate lector Cretien van Campen is tevens onderzoeker bij het SCP. In die hoedanigheid publiceerde hij Langer Zelfstandig. In deze studie staat van welke zorg, voorzieningen, persoonlijke en sociale hulpbronnen 65-plussers gebruikmaken en hoe lang ze daarmee zelfstandig blijven wonen voor ze naar een verzorgings- of verpleeghuis verhuizen of overlijden.
    >Lees de publicatie
 
Geslaagd!!!
Zes studenten van de opleiding toegepaste gerontologie mochten op 13 maart 2017 hun welverdiende diploma in ontvangst nemen.
Tijdens de diploma uitreiking werden de studenten stuk voor stuk in het zonnetje gezet door het benoemen van zijn of haar kwaliteit. Daarnaast werd de zaal toegesproken door Anjo Geluk van de Klankbordgroep Ouderen, die de studenten meegaf dat de verbinding tussen jong en oud meerwaarde heeft. Anjo merkt op dat die verbinding eigenlijk vanzelf gaat en dat dit verrassend is om dat te merken.
Ook benadrukte zij dat het belangrijk is om uit te gaan van de doelgroep. Te innoveren samen met ouderen in plaats van voor hen.
Volg ons via YouTube
Volg ons via Twitter
Volg ons via Facebook
Overall
Uw gegevens
Opleidingen en cursussen
Overig
Afmelden
Contact
© 2017 Hogeschool Windesheim - Privacy - Algemene voorwaarden - Disclaimer
Windesheim zet kennis in werking