Rechtstreeks uit de schoolbanken, het laatste nieuws over het primair en voortgezet onderwijs, het middelbaar beroepsonderwijs, het hoger onderwijs en het speciaal onderwijs. Suggestie? Vertel het de redactie.

dinsdag 25 april 2017

En de winnaar van mei is...

Kunt u deze e-mail niet goed lezen? Klik hier om het bericht in uw browser te bekijken.
Leespluim

Persbericht, 25 april 2017


De KIDDO-Leespluim van de maand mei 2017 gaat naar het boek
...

Wie doet dat toch?
Job, Joris & Marieke

Het juryrapport: 

 

Op het omslag is al te zien dat het heel spannend wordt: een agent doet met een vergrootglas ernstig onderzoek bij een afgebroken stoplicht. We zitten meteen midden in het verhaal: De heisa begon met een kapotte wip. Hij was helemaal doormidden. We zien verschrikte kinderen en ontdane ouders. Maar het blijft niet bij de wip. Een wandelstok is in tweeën, de nieuwe hengel van Bob, Johanna’s blokfluit en de hockeystick van Floris-Jan, allemaal naar de gallemiezen. Ook de basketbal en het stoplicht moeten het ontgelden. Het leven is totaal ontregeld. WIE DOET DAT TOCH?

 

Iedereen gaat op zijn manier op zoek naar de dader en er worden tal van onterechte beschuldigingen geuit. Het was niet de kapper met zijn schaar of de houthakker met zijn bijl. Een dappere politieagent gaat op onderzoek uit, volgt het spoor van doorgeknaagde palen en vindt uiteindelijk een aanwijzing. Het is een bever! Een bever die alles doorgeknaagd. Hup, naar de gevangenis met die bever! Waar de bever natuurlijk gewoon de tralies doorknaagt… Politici, basketbalspelers en ouders vormen een actiegroep tegen de bever en lopen met dreigende spandoeken rond. Maar ondertussen gaat de bever gewoon door. Een klein meisje negeert alle actiegroepen en loopt gewoon naar de bever zelf toe om vriendelijk te vragen of hij er mee op wil houden. Dat werkt! De bever had geen idee dat hij zoveel overlast bezorgde en vertrekt op zijn scooter terug naar het bos. En zo werd alles weer normaal.

Wat een grappig verhaal en wat is het leuk geïllustreerd. De figuurtjes hebben afgeplatte hoofden, simpele lijven en sprieterige armen en benen. Ze maken een levendige indruk in wat gedempte kleuren. Hun gevoelens en emoties zijn duidelijk af te lezen van hun gezichten en bieden een prima uitgangspunt om daar met jonge kinderen over te praten. Ook mooi om te zien dat boosheid en luidruchtig commentaar het probleem niet oplost, wel het simpele idee om eerst eens even te vragen of de bever ermee op wil houden.

Je kunt je er zo een tekenfilm bij voorstellen. En dat is niet zo gek want de makers maken ook animatiefilms. Hun korte film ‘A Single Life’ werd genomineerd voor een Oscar.
Een verhaal en tekeningen met veel mogelijkheden om met jonge kinderen over te praten en te lachen.

 

 

 


 


Boekgegevens

Titel: Wie doet dat toch?
Auteurs Job, Joris & Marieke
ISBN: 9789020682632
Uitgeverij: Kluitman
Prijs: € 13,99

Klik hier voor de website en een pdf van het juryrapport
De KIDDO Leespluim 
is een bekroning van kwalitatieve boeken voor het jonge kind (0 tot 6 jaar) om hen te prikkelen tot lezen en hun leesplezier en taalvaardigheid te bevorderen. 
www.kiddoleespluim.nl


  

Leespluim
Uitschrijven? Klik hier om u uit te schrijven uit deze mailing lijst.

Copyright © 2017 Uitgeverij SWP, All rights reserved.