Rechtstreeks uit de schoolbanken, het laatste nieuws over het primair en voortgezet onderwijs, het middelbaar beroepsonderwijs, het hoger onderwijs en het speciaal onderwijs. Suggestie? Vertel het de redactie.

donderdag 2 maart 2017

📡 Nieuwsupdate van het kenniscentrum Technologie

Interview Albert ten Busschen op BNR │Gezocht: slimme fietsinnovaties│ Windesheimstudenten in gesprek met minister Schultz van Haegen
Windesheim Online lezen
Kenniscentrum Technologie
Interview met Albert ten Busschen op BNR
Alles moet duurzaam, alles moet cyclisch, dus ook de watersport. Maar wat moeten we met die miljoenen kilo's afgedankte pleziervaartuigjes-polyester die elk jaar de wallekant op worden getrokken? Associate lector Kunststoftechnologie Albert ten Busschen vertelde op maandag 20 februari in BNR Nieuwsradio over de oplossingen die hij zocht én vond.

Luister het fragment
 
Inhoud

Interview met Albert ten Busschen op BNR
Gezocht: slimme fietsinnovaties
Kan gaming sociale vaardigheden vergroten van kinderen met autisme?
Vooraankondiging: themabijeenkomst 'De betekenis van ICT in de zorg' 
Zuivel als speerpunt van Kernnetwerk Logistiek Noord- en Oost-Nederland
De masteropleiding Polymer Engineering in het kort
Vervolgfinanciering voor project 'Do-It-Yourself-Patient'
Eerste partij recyclebare DutchFiets bij klanten afgeleverd
Save the date: Kennisatelier ‘Waardenvolle leefomgeving’
Windesheimstudenten experimenteren met drones in Polymer Science Park
Werkveldadviescommissie Polymer Engineering bezoekt Windesheim 
Netwerkbijeenkomst Green PAC geeft positieve blik op de toekomst
Minister Schultz van Haegen in gesprek met studenten: ‘In de toekomst wordt het verboden om zelf auto te rijden’
Gestart: Onderzoek naar afwegingskader regionale (snel)fietsroutes 
Agenda
Gezocht: slimme fietsinnovaties
Oplichtende fietspaden, deelfietssystemen, beloningsapps. Voorbeelden van slimme innovaties om het gebruik van de fiets te stimuleren. In dit kader is Windesheim samen met de Universiteit Utrecht, Universiteit van Amsterdam en Technische Universiteit Eindhoven in 2016 gestart met Smart Cycling Futures. In het project worden slimme fietsinnovaties in ‘living labs’ onderzocht, oftewel in een stedelijke omgeving, waarin de innovatie zich kan én moet bewijzen. Heeft u een fietsinnovatie die de moeite waard is om te testen in een dynamisch stedelijke context? Meld u zich dan aan via areadevelopment@windesheim.nl. 
Meer over het project Smart Cycling Futures
 
Kan gaming sociale vaardigheden vergroten van kinderen met autisme?
Voor kinderen met autisme zijn er sociale vaardigheidstrainingen, maar deze blijken niet heel effectief. Een aantal (kennis)instellingen, waaronder Windesheim, start daarom een onderzoek naar de ontwikkeling van digitale werkvormen die de huidige trainingen leuker, gevarieerder en daardoor effectiever moeten maken. 
Over het onderzoek
Vooraankondiging: themabijeenkomst 'De betekenis van ICT in de zorg' 
Vanuit Deltaplan organiseert ProMemo op 11 mei een themabijeenkomst over de betekenis van ICT in de zorg bij Windesheim in Zwolle. Lector Marike Hettinga verzorgt de keynote tijdens het event. Aanleiding voor deze bijeenkomst is de enorme belangstelling voor dit thema, wat nog eens onderstreept werd tijdens een workshop die lector Marike Hettinga en Marijke Span gaven tijdens het jaarevent van Deltaplan Dementie op 14 november 2016
Wilt u een uitnodiging ontvangen?
Zuivel als speerpunt van Kernnetwerk Logistiek Noord- en Oost-Nederland
In Noord- en Oost-Nederland vindt er relatief veel productie en export plaats in de zuivelsector. Een belangrijke pijler dus voor het Kernnetwerk Logistiek. Maar hoe kunnen logistieke dienstverleners de zuivelsector in deze regio optimaal faciliteren en daarmee hun logistieke concurrentiepositie versterken?
Lees verder
De masteropleiding Polymer Engineering in het kort
•Start: september 2017
•Studievorm: masteropleiding in deeltijd, een dag onderwijs en vier dagen werken
•Studieduur: twee jaar
•Groepsgrootte: 15-20 studenten
•Lestijden: vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur
•Kosten: € 7.500,- per jaar, excl. lesmateriaal
•Begeleiding: door docenten van Universiteit Twente, Wageningen University & Research en Rijksuniversiteit Groningen
 
Save the date: 19/4
Wilt u zich ontwikkelen tot een expert op masterniveau en investeren in kennis waarmee u grenzen kunt verleggen in de kunststoftechnologie? Dan is de tweejarige master Polymer Engineering van Windesheim en Stenden iets voor u. De master is uniek in Nederland en voorziet in een marktbehoefte: de industrie is hard op zoek naar experts die weten hoe kunststoffen zich gedragen. Meer weten? Bezoek de open avond van Windesheim op 19 april. 
Meld u aan voor de open avond 
Vervolgfinanciering voor project 'Do-It-Yourself-Patient'
Stichting Innovatieprojecten Gezondheidszorg Informatica heeft vervolgfinanciering voor 2017 toegezegd voor het project 'Do-It-Yourself Patient'. Het project, dat eind 2015 van start is gegaan, is een succesvolle samenwerking van NHL Hogeschool, Hanzehogeschool Groningen en Windesheim. Het project heeft, naast meerdere studentprojecten, ook gehonoreerde subsidieaanvragen voor vervolgonderzoek opgeleverd.
Lees verder
Eerste partij recyclebare DutchFiets bij klanten afgeleverd
De 100% recyclebare kunststof DutchFiets die Johannes Alderse Baas ontwierp tijdens zijn opleiding Werktuigbouwkunde bij Windesheim is afgeleverd bij de eerste klanten. Johannes Alderse Baas werkte bij de totstandkoming samen met het Green PAC iLab waar hij ruimte kreeg om zijn product te ontwikkelen en te vermarkten. Met een crowdfunding campagne wist hij de ontwikkeling en productie van de eerste 125 fietsen te realiseren.

Meer over de Dutchfiets
Save the date: Kennisatelier ‘Waardenvolle leefomgeving’
Bent u geïnteresseerd in het verkennen van het eigentijdse omgevingsbeleid en het daarbij maken van transparante keuzes tussen sterk uiteenlopende wensen van de samenleving? Reserveer dan maandag 1 mei in uw agenda, want dan organiseert het lectoraat Area Development van 13.00 tot 17.00 uur het Kennisatelier ‘Waardenvolle Leefomgeving’ bij Windesheim in Zwolle. Meer informatie volgt zo spoedig mogelijk op www.windesheim.nl/area-development.
 
Windesheimstudenten experimenteren met drones in Polymer Science Park
Binnen nu en een paar jaar is het standaard dat drones door grote magazijnen vliegen om het voorraadpeil te checken. Zo luidt de conclusie van studenten van de minoren Supply Chain Engineering en Software Engineering.
Meer over het experiment
Werkveldadviescommissie Polymer Engineering bezoekt Windesheim 
Op 2 februari vond de jaarlijkse bijeenkomst plaats van de werkveldadviescommissie van de master Polymer Engineering. De commissie bestaat uit afgevaardigden uit de kunststofindustrie. Zij krijgen het curriculum voorgelegd en denken mee over actuele ontwikkelingen en thema’s in de kunststofindustrie die thuishoren in het onderwijsprogramma. Diverse bedrijven hebben een afgevaardigde in deze commissies waaronder enkele grote bedrijven in de omgeving van Zwolle. Wilt u ook meedenken over de aansluiting tussen het onderwijs en het werkveld? Neem contact op met Geert Heideman.
Contact 
 
Netwerkbijeenkomst Green PAC geeft positieve blik op de toekomst
Op donderdag 16 februari vond de netwerkbijeenkomst van Green PAC plaats bij Green PAC iLab in Zwolle. Op deze prachtig industriële locatie in de oude fabriekshal van Philips op het Vishay terrein, werden ruim 150 deelnemers ontvangen. Tijdens de bijeenkomst liet Green PAC zien wat er de afgelopen jaren is bereikt en hoe Green PAC zich de komende jaren verder gaat ontwikkelen.
Bekijk de aftermovie
Minister Schultz van Haegen in gesprek met studenten: ‘In de toekomst wordt het verboden om zelf auto te rijden’
‘Het openbaar vervoer zoals we dat nu kennen zal verdwijnen en in de toekomst wordt het verboden om zelf auto te rijden’, verwacht minister Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu. Donderdag 16 februari bracht ze een bezoek aan Windesheim Flevoland en ging ze over deze onderwerpen in gesprek met studenten Ruimtelijke Ontwikkeling – Mobiliteit van Windesheim Flevoland en Windesheim in Zwolle. 

Meer over het bezoek van de minister 
 
Gestart: Onderzoek naar afwegingskader regionale (snel)fietsroutes 
Bij de realisatie van (snel)fietsroutes hanteren lokale en regionale overheden verschillende instrumenten om tot een goede afweging te komen over de aanleg. Eva Rispens, student Geografie, Planning en Milieu aan de Radboud Universiteit in Nijmegen, is binnen het lectoraat Area Development gestart met een onderzoek naar de doelmatigheid en werkbaarheid van deze instrumenten. Het onderzoek draagt bij aan een te ontwikkelen kader voor een betere integrale afweging bij investeringen in regionale fietsroutes. Het onderzoek wordt verricht in de context van het programma Smart Cycling Futures.
Meer over het onderzoek 
Agenda

19 t/m 23 maart: Workshop EviDem, eTelemed 2017
4 april: Bedrijfsbezoek Community of Practice Smart Industry aan Thales, KennisDC Logistiek
19 april: Open avond Windesheim
11 mei: Themabijeenkomst 'De betekenis van ICT in de zorg'

 
Reageren?
Heeft u vragen over de onderwerpen in deze nieuwsbrief? Heeft u input voor onze onderzoeksthema's? Wilt u participeren in projecten? Heeft u deze nieuwsbrief doorgestuurd gekregen en wilt u voortaan de nieuwsbrief zelf ontvangen? Welke vraag u ook heeft, wij horen graag van u. U kunt contact opnemen met Femke Flikkema (projectassistent kenniscentrum Technologie). 
Contact
Volg ons via YouTube
Volg ons via Twitter
Volg ons via Facebook
Overall
Uw gegevens
Opleidingen en cursussen
Overig
Afmelden
Contact
© 2017 Hogeschool Windesheim - Privacy - Algemene voorwaarden - Disclaimer
Windesheim zet kennis in werking