Rechtstreeks uit de schoolbanken, het laatste nieuws over het primair en voortgezet onderwijs, het middelbaar beroepsonderwijs, het hoger onderwijs en het speciaal onderwijs. Suggestie? Vertel het de redactie.

vrijdag 1 december 2017

En de winnaar van december is...

Kunt u deze e-mail niet goed lezen? Klik hier om het bericht in uw browser te bekijken.
Leespluim

Persbericht,  1 december 2017


De KIDDO-Leespluim van de maand december 2017 gaat naar het boek
...

Dat wordt smullen

Tjibbe Veldkamp & Gustav Dejert (ill.) 

Het juryrapport: 

Op de openingspagina’s van dit prentenboek loopt een konijn, Sjef, over een pad. Op het pad ligt een wortel. Achter de boom is een bruine staart te zien van een vos, Frits, blijkt later, die zicht verstopt heeft. Frits de vos bedenkt al hoe lekker het konijntje zal smaken wanneer Sjef dichterbij hupt. De zon schijnt, de lucht is blauw, de velden liggen er mooi bij, een rustieke omgeving waarin zich een drama gaat ontvouwen? Maar nee, Sjef pakt de wortel niet, hij hupt nog wat door. Frits de vos spring te voorschijn om hem te vangen. Op dat moment duikt Sjef een hol in en op hetzelfde moment duikt hij ook weer op met de wortel. Hoe kan dat nou? staat te lezen op het verbaasde gezicht van de vos.

In vier grappige scenes is te zien hoe het de volgende dag gaat: precies zoals de dag ervoor. Wat blijkt, er is niet een konijntje maar het zijn er twee. Sjef en Sjaak. Ze hebben er veel plezier in de vos zo beet te nemen. Maar de derde dag loopt het anders… Toen Sjef het hol weer in wilde duiken stootte hij zijn hoofd. Daar zit ie dan met een grote buil op zijn kop en de bek van de vos wijd opengesperd over hem heen. Frits had al lang door de konijnen met zijn tweeën waren, dus had hij zijn broer Frats erbij gehaald. Frits en Frats sluiten de konijntjes op en beginnen de maaltijd voor te bereiden. Ondertussen komen er twee andere konijntjes door het raam de keuken binnen.

Frits en Frats begrijpen er niets van, ‘jullie zaten opgesloten’. Terwijl Sjef en Sjaak bevrijd worden en ze met zijn allen het eten uit de keuken meenemen blijven de andere konijnen de vossen voor de gek houden met hun verdwijntruc. Snappen die vossen het nou nog niet? Het wordt smullen bij de grote familie konijn die avond, maar niet bij Frits en Frats. Dit is een verschrikkelijk humoristisch verhaal, zowel voor kleuters als voor volwassenen. Het speelt zich af in een mooi gestileerd landschap waarin de lichaamstaal en gezichtsuitdrukkingen van konijn nog meer gaan spreken: quasi onnozel, verbaasd, verwachtingsvol, gespeeld ontspannen, gretig, zelfgenoegzaam, verbijsterd, uitgelaten. En er is veel te ontdekken en om te lachen op de illustraties. Door de leuke details blijf je met kleuters dingen ontdekken. Zit daar niet een vos met een verrekijker?


 


Boekgegevens

Titel: Dat wordt smullen
Auteurs: Tjibbe Veldkamp & Gustav Dejert (ill.)
ISBN: 9789025767495
Uitgeverij: Gottmer
Prijs: € 13,99

Klik hier voor de website en een pdf van het juryrapport

De KIDDO Leespluim 
is een bekroning van kwalitatieve boeken voor het jonge kind (0 tot 6 jaar) om hen te prikkelen tot lezen en hun leesplezier en taalvaardigheid te bevorderen. 
www.kiddoleespluim.nl
 

 

Leespluim
Uitschrijven? Klik hier om u uit te schrijven uit deze mailing lijst.

Copyright © 2017 Uitgeverij SWP, All rights reserved.

Aanbevolen