Rechtstreeks uit de schoolbanken, het laatste nieuws over het primair en voortgezet onderwijs, het middelbaar beroepsonderwijs, het hoger onderwijs en het speciaal onderwijs. Suggestie? Vertel het de redactie.

woensdag 20 september 2017

Nieuwste KIDDO | Blijven luisteren

Kunt u deze e-mail niet goed lezen? Bekijk het bericht in uw browser.

boeken & tijdschriften
 

Op de cover: Vala (3,5)

Atie Visser (59) is al 25 jaar peuterspeelzaalleidster bij Stichting Kinderopvang Heerhugowaard. ‘Ik doe dit werk met heel veel plezier en ga elke dag graag naar mijn werk. In de loop der jaren heb ik veel peuters onder mijn hoede gehad. Mijn allereerste peuters zijn nu inmiddels 28 jaar. Het allerbelangrijkste van mijn werk vind ik dat de kinderen zich veilig moeten voelen bij ons, dan komt hun ontwikkeling vanzelf. Ooit heb ik een blind meisje in mijn groep gehad dat zonder extra begeleiding gezellig bij ons was. Zij wist zich prima te vermaken en ook de andere kinderen speelden leuk met haar.
Lees verder »


Blijven luisteren

Ouders zijn gemiddeld tevreden tot zeer tevreden over de opvang van hun kind, maar dat zegt niets over de kwaliteit van die opvang. Met andere woorden: ook in opvangorganisaties die matig scoren, blijken ouders vaak tevreden.

Het is een merkwaardig resultaat uit MeMoQ, het grootschalig onderzoek in Vlaanderen en Brussel (zie pag. 32). Een mogelijke verklaring is dat ouders weinig zicht hebben op wat er overdag in de opvang gebeurt. Het is moeilijk om enkel op basis van de ervaringen bij het brengen en halen de volledige pedagogische kwaliteit in te schatten. (...)

De kunst is dus het verhaal van ouders naar waarde schatten en ernaar leren luisteren. In een project voor inburgering luisterde de kinderopvang naar de verwachtingen en verlangens van laaggeletterde moeders met jonge kinderen: samen kwamen ze tot kinderopvang op maat (zie pag. 10). In een ander artikel over twee onderzoeken naar een goede start in de kleuterschool, delen vaders en moeders hun twijfels. Ze vinden het goed dat hun kind van alles leert, maar willen ook dat leerkrachten voldoende zorg kunnen dragen (pag. 20 – Vlaamse wissel).

Als we goed naar ouders luisteren en hen tot onze bondgenoot maken, kunnen ze ons helpen om verder aan de dagelijkse kwaliteit te timmeren. En daar worden we allemaal beter van. 

Veel leesplezier!

Ellen Rutgeerts, hoofdredacteur Vlaanderen


Het nieuwste liedje in KIDDO's rubriek Minimuze:
Boom, 't is herfst

Herfst in het bos of in het park! De bomen verschieten van kleur en niet veel later dwarrelen al die gekleurde blaadjes in het rond. Heerlijk om met de peuters en kleuters door de ritselende bladeren te lopen. Ook binnen kun je een herfstfeestje maken!
Lees verder »


Zesde Jaarcongres Leve het jonge kind!
Al voor de zesde keer staat de Jaarbeurs in Utrecht in het teken van Het Jonge Kind. Op 7 november openen de deuren speciaal voor pedagogisch medewerkers en gastouders, leerkrachten in de onderbouw, pedagogen, remedial teachers, studenten en docenten. Lees het volledige programma online en schrijf je gauw in!
Lees verder »


Een pedagogisch curriculum voor jonge kinderen.
Wat betekent dat voor je werk?

Hebben we in de kinderopvang een pedagogisch curriculum voor jonge kinderen nodig? Wat is dat eigenlijk, een curriculum? Wat hebben pedagogisch medewerkers aan een curriculum? Helpt het hen om hun werk met de kinderen beter te doen? Wat levert dit op voor kinderen? Hoofdredacteur van BBMP, Wilma Schepers, zet je aan het denken.
Lees verder »


Vier pedagogisch coaches aan het woord
In je werk met kinderen sta je er niet alleen voor. Er ontstaan in Nederland (net als in België) steeds meer nieuwe, ondersteunende functies binnen de kinderopvang die de kwaliteit van het werk op allerlei fronten naar een hoger plan tillen. Vier coaches vertellen.
Lees verder »


Educare - Voorbij de opsplitsing tussen leren en zorg
Er gaat in Vlaanderen veel aandacht naar kleuterparticipatie: hoe meer kleuters vanaf 2,5-jarige leeftijd naar school gaan, hoe liever. Daarom zetten gezinsondersteunende organisaties in op toeleiding en werken kinderopvang en school samen aan een goede overgang. Maar hoe beleven kinderen, ouders en medewerkers het kleuteronderwijs zelf? Twee onderzoeken tonen dat leren én zorg moeten samengaan. Dit is het eerste artikel in de reeks ‘Schoolrijpe kinderen of kindrijpe scholen?’ KIDDO werkt hiervoor samen met Kleuters & ik, het vakblad voor kleuteronderwijs.
Lees verder »


Ga eens op een andere manier in gesprek met kinderen
Door regelmatig met kinderen te praten, bouw je een band met ze op. Met fantasievragen heb je een verrassende gespreksingang.
Lees verder »


Inburgering op maat - Samen met mama naar de les
In België worden nieuwkomers aangespoord om een inburgeringscursus te volgen. Om de drempel voor moeders met jonge kinderen te verlagen, experimenteren acht samenwerkingsverbanden met een nieuw traject. Moeders kunnen hier Nederlandse les volgen terwijl hun kind erbij kan blijven in de ook voor hen interessante ruimte. Zo maken moeders en kinderen ontspannen kennis met onze samenleving.
Lees verder »


Ga naar het archief
voor meer artikelen


 [ advertentie ]

Amsterdam 29 en 30 september 2017


Onlangs verschenen bij Uitgeverij SWP
Aanraken: een levensbehoefte
(compleet herziene 8e druk)

Video-hometraining en
video-interactiebegeleiding

 
De nieuwe KIDDO
WINNAAR JULI

Leespluim winnaar

Dit is voor jou
Sanne te Loo


WINNAAR AUGUSTUS

Leespluim winnaar 


Ha... een wipwap!
Susanne Strasser


Deze titels winnen?
KIDDO geeft 5 exemplaren van iedere Leespluimwinnaar weg. Winnen? Mail dan naar leespluim@mailswp.com o.v.v. de titel van het boek! Vergeet niet je adres erbij te vermelden![ advertenties ]


Leve het jonge kind


Kinderopvangschool


Ook nooit uitgelezen?


Babyspecialist


Partners VBJK | Kind & Gezin


NIEUWSBRIEF KIDDO: PEDAGOGISCH VAKBLAD VOOR DE KINDEROPVANG

Uitschrijven? Klik hier om u uit te schrijven uit deze mailinglijst.

Copyright © 2017 Uitgeverij SWP, All rights reserved.

 

Aanbevolen