Rechtstreeks uit de schoolbanken, het laatste nieuws over het primair en voortgezet onderwijs, het middelbaar beroepsonderwijs, het hoger onderwijs en het speciaal onderwijs. Suggestie? Vertel het de redactie.

woensdag 7 juni 2017

LinQ Nieuwsbrief juni 2017 - LinQ-nascholing levert veel op!

Online versie
nieuwsbrief
  Nuffic  
Inhoud
1 Winnaar LinQ-publieksprijs 2017
2 Geslaagde LinQ-coaching Carolus Clusius College
3 Nascholing Cavilam/Berlijn 2017
4 Subsidie voor internationalisering in PO en VO (IPV)
5 Le Français voyage- 6e édition
6 Gratis nascholing voor docenten Duits
7 French-in-Amsterdam: Franse les in park
8 Nuits des Étoiles d'or - Die Nacht der goldenen Sterne
9 Agenda
 
1
Winnaars LinQ-publieksprijs 2017
Op 24 mei werd het schooljaar afgesloten met de LinQ-slotbijeenkomst. De nieuwe LinQ-scholen kwamen bij elkaar om workshops te volgen en eigen lesideeën te delen. Op het ervaringsterras lieten Monique van Loon en Joyce Nieto van het Penta College CSG Bahûrim op een aansprekende manier zien hoe je je klaslokaal kunt inzetten als leerhulpmiddel. Zij werden uitgeroepen tot winnaar van de LinQ-publieksprijs 2017 en   ontvingen een waardebon voor een training op maat op school. Anouk Fleuren van het Wolfert Tweetalig Rotterdam won de LinQ-quiz over Duitse en Franse cultuur.
2
Geslaagde LinQ-coaching 
Op donderdag 4 mei volgde de sectie Duits van het Carolus Clusius College in Zwolle en korte workshop. Dit naar aanleiding van de hulpvraag bij het LinQ team voor assistentie bij de invoering van een eentalige lesmethode. Marion Kruissen-van Ommeren verzorgde deze LinQ-coaching.
 
Lees meer
3
Nascholing Cavilam/Berlijn april 2017
Vijftien docenten Duits en Frans mochten namens LinQ deelnemen aan een vijfdaagse cursus in Berlijn of Vichy. Het werd een week waarin ze veel gezien, geleerd en gedeeld hebben. De deelnemers deden veel inspiratie op en kregen praktische lesideeën die ze zo in hun lessen Frans en Duits kunnen toepassen. De sfeer was goed en collegiaal. Kortom een week om niet te vergeten.

Lees de verslagen van enkele docenten 

4
Subsidie voor Internationalisering in PO en en VO (IPV)
Kan je school een extra stimulans gebruiken voor internationaliserings-activiteiten? Bekijk dan de subsidiemogelijkheden van de nieuwe IPV-regeling (opvolger van Vios). Het verwerven van internationale competenties staat centraal. Er zijn diverse subsidiemogelijkheden voor zowel curriculumontwikkeling als mobiliteit voor leerlingen en leraren. Het ministerie van OCW heeft de uitvoering van deze subsidie toegekend aan Nuffic. 

Bekijk alle informatie en voorwaarden
5
Le Français voyage 2017-2018 - 6e édition
Ontvang een jonge en enthousiaste taalassistent Frans een dag op je school en laat aan je leerlingen zien dat ze al heel veel met Frans kunnen doen. Bovendien kan het ook heel erg leuk zijn! 
 
Het project 'Le français voyage' is een succesvol initiatief van de Table ronde pour le français dat al voor de 6e keer plaatsvindt. 

Lees meer
6
Gratis nascholing voor docenten Duits
Het ministerie van Onderwijs Nedersaksen nodigt drie docenten Duits uit voor een internationaal contactseminar. De zomercursus 'Didaktik und Methodik, Sprache und Landeskunde für Lehrkräfte aus den niedersächsischen Partnerregionen' vindt plaats van 20 t/m 31 augustus 2017. De reiskosten gaan op eigen rekening, de overige kosten (hotel, eten, reiskosten ter plekke) worden door de Duitse overheid vergoed. Een mooie gelegenheid om je bij te scholen en andere vakcollega’s te ontmoeten.

Ben je geïnteresseerd? Neem voor meer informatie voor 20 juni contact op met het LinQ-team via
linQ@nuffic.nl.
7
French-in-Amsterdam: Franse les in park
Het schooljaar in stijl afsluiten? Een picknick in het Vondelpark in Amsterdam is dé gelegenheid om de lessen Frans in een informele sfeer in praktijk te brengen. French-in-Amsterdam zoekt Nederlandse leerlingen die het leuk vinden om Franse leerlingen (14-17 jaar) te ontmoeten. Deze ontmoetingen duren 2 uur en vinden plaats op 10, 13, 15 juli en 7 augustus, tussen 13.00 en 15.00 uur. Er is plaats voor 5 à 10 leerlingen per sessie en de picknick is gratis.

Heb je interesse? Neem contact op met Sandra via 

contact@french-in-amsterdam.com
8
Nuits des Étoiles d'or - die Nacht der goldenen Sterne
Op 31 mei bracht het LinQ-team een bezoek aan La nuit des étoiles d’or/ Die Nacht der goldenen Sterne op het Carolus Borromeus in Helmond. Deze avond was de feestelijke afsluiting van een vakoverstijgend filmproject (winnaar Europees Talenlabel 2016). Door het project met een reis naar Frankrijk-Duitsland te combineren verbeterden de leerlingen hun taalvaardigheid en ontstonden authentieke filmpjes gebaseerd op originele films. Het filmgala inclusief rode loper, paparazzi en gouden beeldjes zullen de leerlingen niet snel vergeten.
Bekijk het materiaal Duits en Frans 
9
Agenda
15 september 2017 
30 jaar Deutsch Macht Spass
Goethe Institut Amsterdam
Lees meer
 
27 september 2017
Landelijke conferentie 'Buurtaal voor allemaal!'
Gouvernement Maastricht
Lees meer

3 november 2017 
Landelijke Studiedag Levende Talen
Jaarbeurs Utrecht
Lees meer
 
10 november 2017 
Landelijke tto-dag
Utrecht
Lees meer

17 november 2017 
LinQ-Netwerkbijeenkomst
Utrecht
Doelgroep: alle LinQ-docenten Duits en Frans

  
   
Nuffic is de Nederlandse organisatie voor
internationalisering van het onderwijs.
Nuffic
Kortenaerkade 11
Postbus 29777
2502 LT Den Haag
T 070 4 260 260
linQ@nuffic.nl
 
nieuwsbrief linq
jaargang 13 nr. 3, 7 juni 2017
 
Nuffic

Aanbevolen