Rechtstreeks uit de schoolbanken, het laatste nieuws over het primair en voortgezet onderwijs, het middelbaar beroepsonderwijs, het hoger onderwijs en het speciaal onderwijs. Suggestie? Vertel het de redactie.

woensdag 10 mei 2017

Met welke activiteiten kun je kinderen stimuleren? | Kinderyoga, Minimuze rubriek & meer...

Kunt u deze e-mail niet goed lezen? Bekijk het bericht in uw browser.

boeken & tijdschriften
 


Activiteit of actie?

Normaal gezien staan in elke KIDDO twee activiteiten: een Okiddo voor kinderen van 0 tot 4 jaar en een Okiddo voor kinderen van 4 tot 12 jaar. De andere artikelen – interviews en reportages –  gaan doorgaans over pedagogische kwesties op de werkvloer. Dit nummer is opvallend anders. Ook bijna alle pedagogische pagina’s gaan namelijk over activiteiten met kinderen. Wil dat zeggen dat je alleen tijdens activiteiten pedagogisch kunt werken? Nee, integendeel. Kinderen tonen altijd verwondering en bewondering. Er zijn zoveel alledaagse momenten waarop je dat kunt aanwakkeren. Als je samen eet, als je kinderen verzorgt of te slapen legt, tijdens vrij spel of wanneer je de jassen aantrekt om buiten te gaan spelen… Tijdens die momenten is er ook altijd ‘actie’ waarop je kunt inspelen. Het is een uitdaging om ook voor die kleine momenten oog te hebben. Om de pedagogische kansen van alledaagse gebeurtenissen te zien én te grijpen.

Samen praten en doen, dat is de kern van kinderen stimuleren, de hele dag door. Hopelijk spreekt ook deze KIDDO jullie weer aan!

Veel leesplezier!
De redactieOp de cover: Marie (5)
Mieke Fleur (31) is coördinator voor de tussenschoolse opvang en pedagogisch medewerker op de buitenschoolse opvang van AKROS Kinderopvang in Amsterdam. ‘Wij vangen op basisschool Joop Westerweel dagelijks circa 170 kinderen op van half 12 tot half 1. Op een moment waarop kinderen hun energie kwijt moeten, tijdens de lunch, probeer ik orde en rust te scheppen. En dat is zo leuk!'
Lees verder »


Kinderyoga: leuk en ontspannend!
Ook voor kinderen is yoga een geweldige manier om te ontspannen en in contact met zichzelf en hun lichaam te blijven. Yoga is inmiddels behoorlijk ingebed in onze maatschappij. Veel volwassenen hebben al kennisgemaakt met deze traditie en ook steeds meer kinderen komen ermee in contact; via kinderyogales, kinderyogaboeken, YouTube en steeds vaker via school en de opvang. Naast allerlei lichamelijke voordelen is yoga vooral heel erg leuk om te doen! Een introductie met dierenoefeningen op muziek.
Lees verder »


Het nieuwste liedje in KIDDO's rubriek Minimuze: Modeshow
Het nieuwste liedje van Saskia Beverloo en Tineke Vlaming: Modeshow. Met de bijbehorende spelideeën goed voor een gezellig muziekmomentje! Lees de rubriek in KIDDO. Hier kun je het liedje beluisteren en vind je de aanvullende benodigdheden en extra spelideeën.
Lees verder »


Haal meer plezier uit spel
(En werk tegelijk aan een goede hechting!)

Samen spelen met kinderen is heerlijk. Het kan zelfs, als je het goed inzet, de hechting versterken. Onderling contact groeit, net als het vertrouwen in elkaar en in jou als begeleider of opvoeder. Zou je graag het spelplezier met de kinderen willen vergroten? Vraag je je af hoe je meer uit spel kunt halen? Kleine suggesties hebben vaak al een grote impact. Micheline Mets, speltherapeute en auteur van helpt je op weg.
Lees verder »


AIT Studiedag: De wereld van het kind
Op maandag 22 mei 2017 organiseert AIT (Associatie voor Interactiebegeleiding en Thuisbehandeling) de studiemiddag 'De wereld van het kind. Integratie van alle opvoedmilieus voor de totale ontwikkeling'. Tijdens de studiedag wordt het boek 'Handleiding video-interactiebegeleiding in de kinderopvang' gepresenteerd.
Lees verder »


‘Spelend ontwikkelen’ Samenwerken aan een eigen pedagogisch programma
Stel, je werkt in een kinderopvangorganisatie die hard inzet op pedagogische kwaliteit en daarbij veel verwacht van de medewerkers en leidinggevenden. Stel dat je organisatie daarvoor ook nog eens samenwerkt met een universiteit of begeleidingsdienst. Hoe voelt dat voor jou? Directeur Monique Wittebol en pedagogisch medewerker Anne Achterberg van Bink Kinderopvang vertellen hoe zij werken aan het programma ‘Spelend ontwikkelen’ en wat zij ervaren in de samenwerking met de afdeling Educatie en Pedagogiek van de Universiteit Utrecht.
Lees verder »


Rode soep smaakt naar… aardbei
Gezond eten begint met proeven. Maar de eerste keer iets nieuws proeven gaat niet altijd vanzelf. Hoe kun je dat stimuleren? Voor het REWARD-project bracht VBJK een film uit waarin goede praktijken in beeld komen. Eén van de scènes gaat over aardbeiensoep. Speciaal in KIDDO lees je de activiteiten die grotendeels achter de schermen plaatsvonden.
Lees verder »


De gastouder als ondernemer
Kinderopvang gaat bijna altijd over pedagogiek, over de ontwikkeling en het welzijn van kinderen. Maar als gast- of onthaalouder run je je eigen bedrijf. En is het dus ook nodig om jezelf serieus te nemen als ondernemer. Doe jij dat? Dat zal je werk een positieve boost geven!
Lees verder »


Achter de schermen van Okiddo
De Okiddo-rubriek voor kinderen van 0 tot 4 jaar in KIDDO bestaat maar liefst 30 jaar! Tijd voor een kijkje achter de schermen. Vanwaar komen de ideeën? Welke rol spelen de begeleiders? Wat is de filosofie achter deze pedagogische activiteiten voor jonge kinderen? Auteur Caroline Boudry vertelt.
Lees verder »


Onlangs verschenen bij Uitgeverij SWP

Verbinden en hechten

 Swingen als een kangoeroe

 
De nieuwe KIDDO
WINNAAR MEI

Leespluim winnaar

Wie doet dat toch?
Job, Joris en Marieke

Deze titel winnen?
KIDDO geeft 5 exemplaren van de Leespluimwinnaar weg. Winnen? Mail dan naar leespluim@mailswp.com o.v.v. de titel van het boek! Vergeet niet je adres erbij te vermelden!


 

[ advertenties ]

Linoleum service

Logacom congres

Linoleum service

Logacom congres

 

Partners VBJK | Kind & Gezin

 NIEUWSBRIEF KIDDO: PEDAGOGISCH VAKBLAD VOOR DE KINDEROPVANG

Uitschrijven? Klik hier om u uit te schrijven uit deze mailinglijst.

Copyright © 2017 Uitgeverij SWP, All rights reserved.

 

Aanbevolen